Blaženi Gracija Kotorski nije od smrti obustavio čudotvornu moć svoje zaštite. Što je više bio skriven i ponizan na zemlji, toliko više ga je Bog uzvisio da otkrije blaga svoga unutarnjeg života, skrivenoga pogledima ljudi.

Čudesno ozdravljenje bolesne djevojčice

Jedan čovjek imao je bolesnu kćer koja nije mogla stajati na nogama. Bezuspješno je iscrpio sva ljudska sredstva da ju izliječi. Nosio ju je u Oštrog u crkvu sv. Vasilija, ali bez ikakva rezultata. Sjetivši se čuda koje se dogodilo lopovima koji su htjeli ukrasti tijelo blaženoga Gracije, poslao je ženu s kćeri da traži pomoć sveca iz Mula. Kada su ušle u crkvu, slavljena je sv. misa na oltaru blaženika. Stigavši tamo, majka je na jednu klupu stavila bolesnu kćer pa kad je sv. misa završila, odnijela ju je do podnožja oltara, moleći me da ju blagoslovim i zazovem na nju milost sveca. Kada je završen blagoslov, uzeo sam ju i stavio na noge. Bolesnica je počela hodati malo po malo sama od sebe, a majka ju nije trebala držati, osim na neravnim mjestima na ulici. Nakon kratkoga vremena ozdravila je, udala se i imala djecu. Svjedok sam toga.

Marija Mitić Janković potvrđuje isti događaj (Processio, fol. 48). „Imala sam oko dvanaest godina i bila sam u župnoj crkvi u Mulu na sv. misi koju je služio don Stjepan Đuranović kada se na vratima crkve pojavila neka Crnogorka, noseći na ramenima djevojčicu bolesnu od artritisa, koja se nije mogla držati na nogama, da ju župnik blagoslovi. Kada je sv. misa završila, svećenik ju je blagoslovio ispred oltara bl. Gracije i podigavši je, zapazi da je ozdravila i da može hodati. Kada je prošlo neko vrijeme, majka i ozdravljena kći vratile su se da ispune zavjet, prikazujući sv. misu koju je služio isti don Stjepan Đuranović.”


Sarkofag s tijelom bl. Gracija, Foto: www.hkv.hr

Gracija Kotorski zaštitnik je obitelji, brakova, trudnica, supružnika željnih potomstva, mladih, ministranata, pomoraca i neženja. Preminuo je 9. studenog 1508. godine. Zbog glasa o svetosti, deset godina nakon njegove smrti iskopali su njegovo tijelo te ustanovili da je neraspadnuto i da se širi ugodan miris. Relikvije su zatim položene u mramorni sarkofag te vjernicima izložene na štovanje.

Molitva bl. Graciju Kotorskom

Bože Oče Svemogući, u blaženom Graciji, slavi Kotora i ponosu augustinskog Reda, ostavio si nam uzor svetosti, ostvarene u poslušnosti i poniznosti, u gorljivoj ljubavi prema Isusu Kristu – Euharistiji te prema svima u potrebi. Zahvalna srca obraćamo se sada Tvojoj pomoći, Gospodine, posredništvom Blaženika, tako bliskog našem narodu. Podari mir svojoj ljubljenoj djeci, pomirenje zavađenima, spokoj savjesti onima što traže Tvoje lice u kajanju i trpljenju. Smiluj se obiteljima, a osobito našim mladima, svećenicima i redovnicima, ministrantima, pomorcima i ribarima; udijeli im svima milosti potrebne u svakodnevnim životnim borbama, da Te jednom mognemo slaviti bez prestanka, u zajedništvu s Blaženim Gracijom, u vječnosti. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Gornji tekst je ulomak iz knjige P. V. Capanaga – Pavao Medač “Blaženi Gracija iz Mula” u izdanju Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi pročitajte na ovom linku.