Isusovački svećenik Kinley Tshering rodom je iz Butana, malene azijske države smještene između Indije i Kine koja broji oko 800 000 ljudi od čega su oko tri četvrtine budisti dok je kršćana manje od 1%.

Rođen je u obitelji pobožnih budista koji su svog sina kao novorođenče odnijeli u budistički hram te ga u njemu posvetili kako bi jednoga dana postao budističkim redovnikom. No, Bog je za njega imao drugačiji plan u kojeg je izravno bila uključena i sveta Majka Terezija.

Sve je počelo, prisjeća se Tshering u razgovoru za Aleteiu, tako što je kao šestogodišnjak upisan u katoličku osnovnu školu. Iako se čini neobičnim da pobožna budistička obitelj upisuje dijete u katoličku školu, razlog tome je bio što u Butanu početkom 1960-ih nije bilo mnogo dobrih škola, pa su ga roditelji poslali u katoličku školu u Indiju.

Tamo je pohađao školu koje su vodile sestre svetog Josipa iz Clunyja, nakon čega se prebacio u jednu isusovačku školu. U devetom razredu Tshering se odlučio krstiti i postati katolikom, što je, prema njegovim riječima, njegove roditelje ostavilo „zbunjenima“.

Nakon toga je studirao na dva isusovačka koledža u Bangloreu i Mumbaiji te završio poslijediplomski studij menadžmenta. Ipak, duboko u sebi je osjećao da svijet biznisa nije ono na što ga Bog zove te se počeo moliti Bogu da mu dadne znak bi li trebao postati svećenikom.

I Božji znak je uistinu stigao i to na vrlo upečatljiv način. Jednog dana godine 1985. nakon što je zauzeo svoje mjesto u avionu za Kalkutu pater Tshering je na vlastito čuđenje shvatio da je malena starica koja se moli na sjedalu pokraj njegovog nitko drugi nego Majka Terezija.

Foto: Facebook

Tshering se prisjeća kako je svetica iz Kalkute nakon što je završila svoju molitvu započela razgovorati s njime. Razgovor kojeg su zapodjenuli, kako sam kaže, nije bio „dugačak ili brbljav“, nego usmjeren na njegovo razmišljanje o pozivu.

„Ohrabrila me je da kažem ‘da’“, ispričao je butanski svećenik koji je uvjeren kako to nije bio „slučajan susret“, nego „providonosan, koji je promijenio čitav moj život“. Ohrabren susretom s Majkom Terezijom, Tshering je iduće godine ušao u isusovački novicijat u Darjeelingu.

Deset godina nakon prvog susreta Tshering je Majku Tereziju ponovno susreo u listopadu 1995. te joj rekao kako je postao svećenikom. „Rekla mi je da je sretna zbog toga te da se molila za mene proteklih 10 godina“, ispričao je.

Tshering je proveo 33 godine u Darjeelingu gdje je služio kao upravitelj jednog koledža i ravnatelj dvaju škola prije nego što je postao isusovački provincijal tog indijskog grada.

Prije nekoliko godina se vratio u svoju domovinu gdje brine za malenu katoličku zajednicu i slavi misu za njih nedjeljom. Kaže da ne zna ni za jednog drugog Butanca koji su obratio na katoličanstvo, ali kaže da u Butanu postoji nešto katolika nepalskog podrijetla.

Iako je Majka Terezija snažno utjecala na njegov svećenički poziv, Tshering kaže da je njegov jedini duhovni vođa sam Isus. “Sve ostalo je ljudsko”, zaključuje.

Ivo Džeba | Bitno.net