Anthony Federico bivši je sportski novinar televizijske mreže ESPN čija je karijera doživjela nagli krah zbog neopreznog naslova jednog članka. Na kraju se ispostavilo da će pad jedne karijere voditi drugoj, većoj karijeri, katoličkog svećenika.

Godine 2012. Federico je pisao članak o košarkaškoj utakmici između New York Knicksa i New Orleans Hornetsa. Knicksi su utakmicu izgubili, a glavni razlog poraza bila je loša partija jednog od njihovih glavnih igrača Jeremyja Lina čiji su roditelji u Ameriku doselili iz Kine.

Federico je u naslovu svog osvrta zbog njegove loše igre Lina nazvao “pukotinom u oklopu” (chink in the armor) svoje ekipe, odnosno njezinom slabom točkom, no nevolja za novinara je bila u tome što se riječ chink (pukotina) u američkom slangu koristi kao pogrdna riječ za Azijate te je naslov protumačen kao rasistički.

Iako je Federico pokušao objasniti da svojim naslovom nije želio nikoga povrijediti, internet je burno reagirao te ga protumačio kao uvredu na račun Azijaca. ESPN je u roku pola sata promijenio naslov članka, no šteta je već bila učinjena.

Iako su ga njegovi bližnji uvjeravali da će se cijeli skandal ubrzo stišati, to se nije dogodilo. Federica i njegove roditelje su počeli slijediti novinari, a cijeli se slučaj završio tako što je dobio otkaz na ESPN-u. Bio je to, kako sam kaže, “najgori mjesec u životu”.

Federico je dobio novu priliku za nastavak karijere nakon što se zaposlio u medijskoj kompaniji LiveClips, a u međuvremenu je dobio priliku sastati se s Linom na ručku, što je protumačio kao pokazatelj da igrač kineskog porijekla njegov naslov nije shvatio kao napad na sebe.

Život mladog novinara doživio je još jedan nagli zaokret, ali ovaj put nabolje, nakon što je jednoga dana prolazeći kraj crkve svetog Ivana Evanđelista odlučio ući u nju. Ubrzo je počeo svakodnevno ići na svetu misu, te potaknuti i kolege s posla da idu s njime, a večeri bi provodio učeći o katoličkoj vjeri.

Godinu i pol nakon usputnog ulaska u crkvu, Federico je osjetio poziv na svećenstvo. Za savjet bi li trebao poći u bogosloviju obratio se svojoj majci. “Bojiš se ići u bogosloviju? Učini to u strahu”, savjetovala ga je. “Suoči se sa svojim strahovima jer ćeš se uvijek pitati što bi se dogodilo da si barem pokušao.”

Federico je prihvatio savjet i otišao u bogosloviju u Washington D.C.-u, te se nakon šest godina provedenih tamo u lipnju ove godine zaredio za svećenika.

Komentirajući danas kao svećenik, s odmakom od sedam godina, incident s naslovom članka, Federico kaže: “Nešto mi govori da je ovo oduvijek bio put na koji sam bio pozvan. Ovo je put koji je Bog odabrao kako bi mi skrenuo pozornost – Njegov plan za moj život.”

Ivo Džeba || Bitno.net