Talijanski franjevac Giuseppe Ungaro preminuo je prije mjesec dana u dobi od 99 godina. Međutim, kako je ovaj redovnik često naglašavao da je živio prvih devet mjeseci prije rođenja, pa je prema toj kalkulaciji fra Giuseppe ustvari doživio 100 godina, donosi Aleteia.

Bog je fra Giuseppeu, tijekom njegova relativno dugog ovozemaljskog života, darovao posebnu milost da je osobno upoznao čak šest svetaca, od čega su njih trojica bili pape.

Svetog Ivana XXIII. upoznao je u Veneciji. Kasnije je u razgovoru za Glasnik svetog Antuna posvjedočio kako su se njih dvojica dobro poznavali te da je Papa često dolazio u samostan na ručak. Drugu dvojicu papa, svetog Pavla VI. i svetog Ivana Pavla II., upoznao je tijekom njihova posjeta bazilici svetog Antuna u Padovi, u kojoj je fra Giuseppe živio i djelovao gotovo 50 godina.

Talijanski franjevac je upoznao i trojicu franjevačkih svetaca. Prvog od njih, hrvatskog sveca Leopolda Mandića, opisao je kao čovjeka duboke poniznosti, suosjećanja s drugima i velike mudrosti. „Dolazio je u baziliku svake srijede. Najprije bi se pomolio na grobu svetog Antuna, a zatim bi satima ispovijedao.”

Drugi franjevački svetac, kojega je dobro poznavao, bio je Maksimilijan Kolbe. Njihovi putevi su se susreli u nekoliko navrata: „Jednom prilikom, kada se vratio iz Japana, bio je tužan zbog ponižavanja koja je tamo osjetio. Unatoč tome, zadržao je veliku vjeru i snažnu ljubav prema Majci Mariji.“ Fra Giuseppe svjedoči kako ga je upravo sveti Maksimilijan potaknuo da se zavjetuje Gospi da će prestati pušiti, nakon čega nije zapalio niti jednu cigaretu.

Vjerojatno najpoznatiji franjevački svetac, kojega je upoznao, bio je sveti Padre Pio. Upoznali su se tijekom Drugoga svjetskog rata, kada je fra Giuseppe služio kao župnik u Sabaudiji, u središnjoj Italiji. „Sjećam se kako sam jednom uzeo njegove ruke i poljubio ga. Komentirao sam kako su njegove stigme sigurno bolne. Padre Pio mi je odgovorio kako mu ih Bog sigurno nije dao kao užitak.“

Naposljetku slijedi jedno logično pitanje: Postoji li mogućnost da fra Giuseppe također bude proglašen svetim? On je zasigurno marljivo radio u Božjem vinogradu. U poznim godinama se budio u 3:30 ujutro kako bi se molio i klanjao pred Presvetim, nakon čega bi slavio svetu misu, a poslije toga obilazio obitelji i pojedince u potrebi. Blag i pobožan franjevac napustio  je ovozemaljski život 22. svibnja 2019. godine, samo pet dana prije nego što je trebao proslaviti 100. rođendan.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net