Svećenik Joaquin Sancho Albesa u svojem gradu bio je poznatiji kao “Padre Botella” (“Otac Boca”). Njegova biografija može poslužiti kao fantastičan scenarij za film o skromnom čovjeku čija su nesebična djela promijenila živote brojnih ljudi. Od nedavno je jedna ulica u španjolskom gradu Benimámetu nazvana po ovome požrtvovnom katoličkom svećeniku.
Iz nadbiskupije Valencije su objasnili kako su taj potez gradskih vlasti doživjeli kao priznanje za njegov „veliki pastoralni i društveni angažman“.

Foto: Nadbiskupija Valencija

Padre Botella rođen je 24. travnja 1930. godine u gradu Valdealgorfa koji se nalazi na sjeveroistoku Španjolske. Dok je još bio dječak njegova se obitelj preselila u Valenciju. Svećeničku formaciju završio u Moncadi, a 1953. godine je zaređen za svećenika, piše Aleteia.

Kao mladi župnik crkve Rođenja Gospe u Cantereriji suočio se sa siromaštvom. Naime, većina njegovih župljana nije imala kuće, nego je živjela u špiljama. To ga je toliko potreslo da je odlučio pokrenuti brojne humanitarne akcije kako bi im pomogao. Najprije se angažirao u pomoći oko obrazovanja djece, dok je odraslima dijelio mlijeko, sir i drugu hranu. Također je otvorio dječji vrtić te pokrenuo školu za odrasle u kojoj su mogli naučiti potrebne zanate.

Uz svoje svakodnevne dužnosti, svećenik je počeo skupljati boce za recikliranje kako bi prikupio novac za izgradnju stambenih blokova pored današnjeg parka pećina Camales u Benimàmetu. Stambeni blokovi su bili namijenjeni iseljeničkim i siromašnim obiteljima iz susjedstva, uključujući i one koji su živjeli u špiljama. Njegov moto je bio: “Svaka boca je cigla.”

Svećenikove plemenite ideje naposljetku su brojnim obiteljima iz špilja omogućile pristojan smještaj. Stanovi su završeni uz intervenciju i financijsku pomoć nadbiskupije Valencije. Naime, Padre Botella je 1961. godine prebačen u dijecezanski ogranak Caritasa te je imao potporu tadašnjeg nadbiskupa Valencije Marcelina Olaechea.

Humanitarne inicijative Padra Botelle su bile brojne i pomalo nevjerojatne. Primjerice, prikupljene boce je prodavao na kraju etapa biciklističke utrke „Tour of Spain“. Čak je uspio dogovoriti da se njegova zbirka korištenih boca postavi na ulaz nogometnog stadiona u Madridu.

U konačnici je uspio u svojoj namjeri: senzibilizirao je španjolsku javnost na rastući problem siromaštva te stvorio pristojan dom za čak 107 obitelji koji sada žive u kompleksu koji je poznat kao „Padre Botellova zemlja“.

Foto: Nadbiskupija Valencija