Amerikanac Clarence Shipley proveo je 27 godina u zatvoru zbog zločina koji nikada nije počinio, donosi Faith Wire. Godine 1992. osuđen je za ubojstvo Kevina Smitha koje se zbilo u listopadu 1991. Predao se policiji, ali je konstantno tvrdio kako je nevin, da je za vrijeme ubojstva bio na drugom mjestu te da je policija privela pogrešnog čovjeka.

Organizacija koja štiti prava nevino osuđenih osoba, The Mid-Atlantic Innocence Project, tvrdi kako policija nikada nije provjerila Shipleyjev alibi. Nadalje, svjedoci su na suđenju tvrdili kako je ubojica bio dešnjak, a Shipley je ljevak.

Okolnosti su se napokon počele mijenjati kada je Shipleyjeva obitelj unajmila bivšeg detektiva koji je dokazao njegovu nevinost. „U ime pravosudnog sustava moram priznati da smo počinili grešku koja je nanijela bol ovom čovjeku i njegovoj obitelji. Zbog toga se danas ispričavam gospodinu Shipleyu“, izjavio je tamošnji državni odvjetnik.

U razgovoru za WBAL-TV Shipley je izjavio kako je u zatvoru ostao pozitivan, nastavio je raditi, okružio se pozitivnim ljudima, koji su s njim bili iza rešetaka, i nije prestao vjerovati u Gospodina. „Ovo je blagoslov. Napokon će sve biti dobro“, rekao je prije prvog Božića koji će napokon provesti s obitelji.

Bivšem zatvoreniku je ovoga tjedna čak pružena prilika oprostiti trojici svjedoka koji su na suđenju lagali i optužili ga za zločin. Zbog njih je muškarac toliko toga izgubio, uključujući i dijete koje nije imao priliku upoznati.

Njegova majka Ola Shipley je izjavila: „Radujem se i zahvaljujem Gospodinu jer je došao dan kada je pušten na slobodu. Ovo će biti lijep Božić. Izgubili smo toliko godina… Često smo ga posjećivali u zatvoru, ali to nije isto kao kada nekoga koga voliš zagrliš kod kuće.“

Nevino osuđeni zatvorenik ostatak života planira raditi, kako je rekao, “Božji posao”, odnosno “ono što mu Bog dopusti“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net