Thiago Silva je nedvojbeno jedan od najboljih i najvažnijih igrača brazilske nogometne reprezentacije i francuskog prvaka PSG-a. No, ima nešto važnije što su ljudi nedavno otkrili u dokumentarcu o njemu: činjenica da mu je život skoro bio oduzet i prije nego što je ugledao svijetlost života.

Danas Thiago Silva živi u Parizu, gdje igra za francuskog prvaka Paris Saint Germaine. Vjera mu, uz nadarenost za nogomet, igra veliku ulogu u životu. Na prvenstvu kao i na svim ostalim utakmicama moglo ga se vidjeti u odanoj molitvi – prije i nakon utakmice. Kao profesionalni nogometaš je Thiago u svojoj karijeri dobio mnoge nagrade i priznanja, te je bio tri godine među jedanaest najboljih igrača u Europi. Ipak, sve to ne bi bilo moguće bez dragocjenog dara života. Kako dokumentarac najveće TV postaje u Brazilu “Globo TV Channel” otkriva, Angela, majka Thiage, imala je tada već dvoje djece – jednog dečka i jednu curicu – te se uvjerila kako si neće moći priuštiti još jedno treće dijete. Iako joj je sami zamisao na abortus priredio patnju, nije vidjela nikakvu drugu opciju.

“Sjedila sam u krilu svoga oca i plakala. Ne želim abortirati, ali ne mogu si priuštiti još jedno dijete”, rekla je.

Otac mlade Angele je ipak uspio odgovoriti svoju kći od abortusa.

“Moj otac nije dopustio da počinjem taj grijeh”, sjeća se Angela.

Iako je Thiago došao na svijet, već na samom početku života mu nije bilo lako. Siromaštvo i bolest ga je uvijek pratila. U tim danima je Thiago živio pedeset metara od tzv. “divljih naselja”, favela u Riu. Prepričao je, kako je često slušao pucanje i gledao policiju koja je dolazila u ta naselja.

“Kada sam došao kući, uvijek sam zahvalio Bogu što sam sigurno stigao u svoj dom.”

Umjesto krivog puta, Thiago je izabrao slijediti Boga kao i san o profesionalnoj nogometnoj karijeri. Taj san, kako se na početku činilo, ostao je neko vrijeme samo san, jer se morao i tada konfrontirati sa još jednim porazom. Pošto nije uspio igrati za bolje brazilske nogometne klubove, morao se pomiriti sa lošom momčad iz siromašnog područja Ria de Janeria. Ipak, sa velikim trudom i teškim radom, uspio je preokrenuti svoje poraze u uspjehe, upravo onda kada je dobio priliku igrati za jedan ruski nogometni klub. No uskoro ga je opet snašla nesreća, naime obolio je od tuberkuloze. Kako je sam rekao, ta borba je bila jedna od najvećih u njegovom životu. Šest mjeseci je morao ostati u bolnici, dok nije potpuno ozdravio.

Kasnije je potpisao za poznati francuski klub Paris Saint Germaine, u kojem sada zarađuje oko 16 milijuna dolara u godini.

Ova dirljiva priča mladog nogometaša može svima biti na primjer. Thiago je mogao biti abortiran, ali nije. Mogao je izabrati kriminalistički život, ali ipak nije. Mogao je prestati slijediti i raditi za svoj san, ali nije. Sada je jedan od najboljih igrača diljem svijeta i inspiracija mnogima, kako je svaki život vrijedan življenja. Posebice važno bi bilo naglasiti, kako je cijela obitelj Thiage, koja je znala što će čekati siromašno dijete, ipak predala sve u Božje ruke. Na kraju se pokazalo kako kršćansko življenje dopušta Bogu da preokrene svačiji ljudski život – iz najmanje dubine do najveće visine.

Mario Trifunović | Bitno.net