IZNIMNO ISKUSTVO

Lidia Bastianich – upoznajte Hrvaticu koja je kuhala za dvojicu papa

Lidia Bastianich, inače rođena 1947. u Puli, prvi je puta kuhala za papu Benedikta XVI. prilikom njegova posjeta SAD-u 2008. Sedam godina kasnije njezinu hranu kušao je papa Franjo

Lidia Bastianich

Lidia Bastianich s Benediktom XVI. (gore) i s papom Franjom (dolje)/Foto: Vatican media via CNA

Lidia Bastianich poznata je kuharica koja u Sjedinjenim Američkim Državama vodi nekoliko restorana, a autorica je brojnih knjiga te je vodila i popularne kulinarske emisije. Ta joj je reputacija omogućila da, zajedno s još nekolicinom vrhunskih kuhara, sudjeluje u kreiranju menija i kuhanju za pape, točnije dvojicu njih.

Lidia Bastianich, inače rođena 1947. u Puli, prvi je puta kuhala za papu Benedikta XVI. prilikom njegova posjeta SAD-u 2008. Sedam godina kasnije njezinu hranu kušao je papa Franjo, također tijekom apostolskog pohoda jednoj od vodećih zemalja svijeta, piše Catholic News Agency.

“Kada su me pitali da kuham za papu Benedikta, nisam vjerovala da će se to ostvariti. Sjećam se kako sam se smijala i rekla monsinjoru, naravno da bih voljela, ali je li to istina?”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena kao Lidia Giuliana Matticchio, u djetinjstvu se zajedno sa svojim roditeljima doselila u SAD. Rođeno prezime njezine majke Erminije bilo je Pavičevac (Pavichievaz), dok je otac Viktor u knjigama zapisan kao Vittorio Matticchio. Jugoslavenske su vlasti navodno kasnije upisale njegovo prezime kao Motika, što je bilo i prezime njegovog oca.

Godine 1956. otac Viktor poslao je svoju suprugu s njihovo dvoje djece u posjet rodbini u Italiju. Nakon dva tjedna po noći je prešao granicu te se sastao s njima u Trstu. Nakon dvije godine emigrirali su u SAD.

Njezini roditelji otvorili su restoran u New Yorku, dok je Lidia, sa svojim tadašnjim suprugom Feliceom (porijeklom iz Labina) kasnije proširila posao.

Kuhanje za Svetog Oca

Kod kuhanja za papu, prema njezinim riječima, postoji poseban proces koji započinje puno prije samog putovanja. Prvo se formira tim profesionalnih kuhara i konobara. Potom se planira poseban meni koji se šalje Vatikanu na odobrenje.

Osim profesionalnog izazova, kuhanje za dvojicu papa bilo je za nju prekrasno intimno iskustvo.

Kod dolaska Benedikta XVI. . Lidia je pripremala dvije večere, jednu za njemačkog papu i 50 kardinala te drugu, intimniju, za njegov 80. rođendan. Kako tvrdi, kod Benedikta je htjela probuditi “dobra sjećanja na hranu” iz njegovog djetinjstva. Nakon večere, današnji papa emeritus poručio je kako je jelo bilo “vrlo dobro”.

“Okusi moje majke”, nadodao je.

“Bila sam iznimno sretna da je jeo, da je uživao te da su se probudila uspomene na djetinjstvo. Htjela sam da se osjeća kao kod kuće”, govori Lidia, podsjećajući na još jedan dirljiv trenutak tog susreta.

Naime, papa Benedikt XVI pozvao je cijelo kuhinjsko osoblje da zajedno s njim uživaju u glazbi koju je nakon večere izvodio jedan violinist.

Susret s papom Franjom

Ugodan susret imala je i sa Svetim Ocem Franjom, premda joj je Vatikan odbio prvotnu ideju za meni. Lidia Bastianich je, s obzirom da je sadašnji papa Argentinac, planirala napraviti jela s mnogo mesa, no iz Svete Stolice su tražili laganiju hranu zbog njegovog zdravlja.

U sjećanje joj se posebno urezao trenutak nakon večere kada je osoblje sjedilo u kuhinji pijući kavu i raspravljajući o planovi za idući obrok. U jednom trenutku začuli su nekoga iz papinskog osiguranja kako trči i viče: “Papa, Papa!”.

“Odjednom je papa Franjo ušao u kuhinju i pitao, ‘Posso avere un caffe, per favore?’ – ‘Mogu li, molim vas, dobiti kavu?'”.

“Srknuo je espresso te razgovarao sa svakim od nas”, kaže Lidija, tvrdeći kako je proveo “dobrih 20 minuta” s njima u kuhinji.

“Bilo je baš intimno, prekrasno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije odlaska papa Franjo poklonio je svakome po krunicu zatraživši od njih da mole za njega.

Bastianich je i sama katolkinja od rođenja te kaže kako joj je iznimno važna osobna molitva: “Osjećam kako mi treba sve više… Trebam razgovarati s Bogom jer mi je potrebno njegovo vodstvo”.

Više o njenom susretu s dvojicom papa, kao i jela koja im je pripremila, možete pročitati na engleskom jeziku OVDJE.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 20. prosinca 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi