Neki je umjetnik prolazeći ulicama Münchena tražio čovjeka koji bi mu bio model za sliku sv. Josipa. To nije bilo prvi put da je takvo nešto tražio, jer se za glavu svetog Josipa ne traži samo simetrija lica, nego i lik sveca iz čijih očiju sjaje ljubav, poniznost i toplina. Međutim, izgledalo je da će i njegovo današnje traženje biti bezuspješno… I tako, neraspoložen, pođe prema svome stanu kadli mu ususret dođe jedan čovjek – jedan od onih izumrlih zanatlija koji su po obiteljima nudili male stvari u svoja dva koferčića: vrpce, brijaći sapun, kopče i ostalo što oni hvale i preporučuju, a najčešće im nevoljko odgovaraju: “Hvala, to već imamo!”

Umjetnik, sav iznenađen, zagleda se u traženu osobu i pomisli: Ta je glava kao stvorena za moju sliku svetog Josipa! Osim toga, ovaj čovjek neće stvarati nikakve probleme. Može se također odmoriti i zaraditi više nego obilazeći po kućama. Umjetnik ga tada upita: “Biste li htjeli tijekom tri dana po nekoliko sati sjediti kao model? Potrebna mi je Vaša glava za sliku sv. Josipa.” Čovjek ga s čuđenjem pogleda – zar će njega, starog trgovca, upotrijebiti za sliku sv. Josipa?! Na to zaista nije nikada u svom životu mislio. Oklijevao je s odgovorom.

“Vi nećete ništa izgubiti tim poslom. Ja ću Vam dobro platiti.” – “Ne, ne, moj gospodine, to nije moguće…” – “Ali, ipak promislite, da Vi dođete u jednu crkvu naslikani kao sveti Josip… To je čast, koja je samo rijetkima dana.” – “Da, upravo zbog toga ne mogu, ne smijem prihvatiti taj poziv.”

Umjetnik, razočaran odgovorom, prestane sa svojim dokazivanjem i pozdravi trgovca.

Drugi dan opet ga susretne. Htio je proći pored njega, ali čovjek sam dođe k njemu i kaže: “Gospodine, sada Vam mogu sjediti kao model.”

“Kako? Jučer se niste ni za kakvu cijenu pokazali spremnim za to.” – “Da, znajte, moj gospodine, ako ja trebam doći u jednu crkvu naslikan kao sveti Josip, tada, mislio sam, moram se najprije dobro pripraviti. Stoga sam se jutros ispovjedio i pričestio.”

Umjetnik tada srdačno zamoli ovog čovjeka za oproštenje, sav sretan što je na tako plemenit način pristao na njegovu molbu.