Roy Schoeman odgojen je u konzervativnoj židovskoj obitelji. Nakon završenog studija na prestižnom MIT-u, već s 29 godina postao je profesor na Harvardu. Posvemašnja okupiranost akademskim životom odvela ga je od vjere u kojoj je bio odgojen.

U razgovoru za Shalom World svoje je otkliznuće u ateizam nazvao “najtamnijim očajem svojega života” u kojem je njegov život izgubio sav smisao. Tada je, kako kaže, Bog intervenirao u njegov život.

Shoeman je ispričao da je šećući gradom doživio mistično iskustvo u kojem je vidio dvije stvari za kojima će najviše žaliti na kraju svoga života ako nešto ne promijeni.

“Prva je bila vrijeme i energija koju sam potratio ne doživljavajući ljubav iako sam bio uronjen u ocean ljubavi veći nego što sam ikada mogao zamisliti koja je dolazila od svemogućeg Boga punog ljubavi, a druga je bila svaki sat koji sam potratio ne čineći ništa vrijedno u perspektivi vječnoga života”, rekao je.

Budući da tada još nije znao tko je Bog kojeg je iskusio, molio mu se da mu otkrije svoje ime, uz jednu jasnu želju: nije htio da to bude Bog kojeg štuju kršćani.

Gospodin mu je jedne večeri uslišio molitvu da sazna tko je On, ali nije mu mogao ispuniti drugu želju: to da ne bude Bog kojeg štuju kršćani. Shoeman je rekao kako mu je objava došla preko Djevice Marije, a događaj je opisao ovim riječima:

“Otišao sam spavati i pomislio kako me je probudio nježni dodir ruke na mome ramenu. Bio sam odveden u sobu i ostavljen nasamo s najljepšom mladom ženom koju sam mogao zamisliti. Znao sam a da mi to nitko nije rekao kako je to Blažena Djevica Marija”, ispričao je Schoeman te nastavio:

“Kada sam se našao u njezinu prisustvu, sve što sam htio bilo je otvoreno ju častiti. Zapravo, prva misao koja mi je prošla glavom bila je: ‘O, moj Bože, kad bih znao barem izmoliti Zdravomariju’. Ali nisam znao.”

“Mislio sam je zamoliti da me nauči moliti Zdravomariju… ali bio sam previše ponosan da priznam da nisam znao moliti. Zato sam je, želeći indirektno naučiti moliti Zdravomariju, pitao koja joj je najdraža molitva. Bila je pomalo sramežljiva, ali njezin prvi odgovor je bio: ‘Volim sve molitve.””

“Ja sam bio pomalo uporan i rekao: ‘Moraju biti neke molitve koje su ti draže od drugih'”, rekao je Schoeman te otkrio kako mu je Marija rekla da joj je najdraža molitva “O, Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji ti se utječemo”.

Iako je naglasio kako je žena koju je sreo bila izvanredno lijepa, ono što mu se kod nje još više dojmilo bio je njezin glas. “Još savršenija je bila ljepota njezina glasa. Bio je sačinjen od onoga što glazbu čini glazbom”, rekao je.

Tijekom izrečenog iskustva Shoeman je rekao da je Mariju vidio kao onu “kroz koju sve milosti teku prema čovječanstvu”, ali i naglasio kako je na pitanje “Kako možeš biti tako veličanstvena?”, Marija odgovorila: “O ne, ništa ne razumiješ, ja sam ništa, ja sam stvorenje, On je sve.”

Nakon ovog neočekivanog susreta, bivši ateist je rekao kako je jedino što je htio bilo da bude “kršćanin u najpotpunijem smislu”, a ta ga je želja naposljetku dovela do okrilja Katoličke Crkve.

“Ulaskom u Katoličku Crkvu, ne samo da nisam prestao biti Židov nego je jedini način da razumijem židovstvo bio da postanem više Židov nego ikada prije, zato što sam postao Židov koji je slijedio židovskog mesiju, a ne Židov koji ga odbija slijediti, zarobljen u predmesijansko židovstvo”, zaključio je Shoeman.

Ivo Džeba | Bitno.net