Materijalizam u kojem je odrastao nije mu davao odgovore na životna pitanja. Tada je krenuo u potragu…

brother-marie-lerins-abbey

via Aleteia.org

Brat Marie rođen je u francuskoj protestantskoj obitelji. Njegovi roditelji dali su mu na krštenju ime Alain, međutim kršćanski odgoj od njih nije primio.

– Na religiju se gledalo kao na nešto zastarjelo – prisjeća se brat Marie.

Ipak, s odrastanjem su se počela javljati pitanja na koja njegov tadašnji svijet u kojem je živio nije mogao odgovoriti.

– Moja čežnja za savršenstvom otkrila mi je granice materijalnog svijeta. Težio sam za duhovnim svijetom i onime što je istinito – kaže brat Marie.

Traganje za istinom i razmišljanje o postanku i funkcioniranju svijeta najprije su ga odveli u društvo “zelenih”. Mislio je kako je pronašao svoje mjesto pod suncem, no ubrzo se razočarao.

– Duhovne dimenzije gotovo da nije postojala… Svatko je živio za sebe, a zajedništva nije bilo.

Traganje za smislom odvelo ga je u Afriku gdje je u jednom većinski kršćanskom selu, kako kaže, “pronašao Gospodina”.

Ondje je susreo vrlo pobožne ljude, otvorene svima. Na Božić je prvi put pošao u crkvu. Ovaj put ne kao turist, već kao tražitelj Istine. U crkvu je ušao kao ateist, a iz nje izašao kao vjernik! Krist ga je, kaže, u potpunosti osvojio!

Nakon povratka iz Afrike, Alainov život potpuno se promijenio. Shvatio je da će njegov život dobiti smisao tek kada ga u potpunosti posveti Isusu Kristu i ljudima koji, kao nekoć on, lutaju tražeći Istinu. Počeo je intenzivno moliti, te upisao studij teologije. Upoznavši trapističke monahe na otoku Lerinsu upoznao je i bogatstvo i ljepotu monaškog života koja ga je ostavila bez riječi. Bilo je to ono bratstvo i zajedništvo za kojim je tragao.

– Bratski život, rad i molitva predstavljali su pravi način života za Krista – kaže Alain koji je u 31. godini života, godinu dana nakon iskustva obraćenja u Africi, postao trapist.

Danas, mnogo godina kasnije, sve mu se čini kao da je bilo jučer. Već je trinaest godina odgojitelj novaka, a povjerena mu je i briga za “duhovne tražitelje” koji dolaze u opatiju kako bi proveli neko vrijeme u šutnji i razmišljanju.

– Mnogi od njih traže mir kako bi ponovno otkrili vjeru i u svoj način života unijeli ljubav i milosrđe – objašnjava brat Marie.

Svake godine oko 4000 ljudi prolazi kroz Opatiju, a brat Marie ih prima i sluša njihove priče. Vrlo često u njima prepoznaje sebe i svoj život prije obraćenja.

Pogledajte veličanstvenu Opatiju sv. Honorata na otoku Lerinsu!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net