'JA SAM SRETNIK'

Dirljiva priča o suprugu koji je pronašao radost u ženinoj borbi s Alzheimerovom bolešću

“Posjetio sam stariji par. Ona pati od Alzheimerove bolesti. Bilo mi je žao njezinog supruga, no on mi je rekao: ‘Ja nisam tužan”

Foto: Shutterstock

Svećenici zbog višegodišnjeg iskustva ispovijedi, duhovnih razgovora i susreta s vjernicima, imaju pristup najdubljoj ljudskoj intimi, uključujući njene dobre i loše strane.

Oni su poput prašnjavih knjiga s poučnim pričama sabranih iz različitih ljudskih iskustava koje samo čekaju da budu otvorene.

Jednu takvu poticajnu priču na svom Twitter profilu podijelio je otac Goyo Hidalgo iz nadbiskupije Los Angeles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Posjetio sam stariji par. Ona pati od Alzheimerove bolesti. Bilo mi je žao njezinog supruga, no on mi je rekao: ‘Ja nisam tužan. Svaki dan imam priliku podsjetiti ju tko sam i onda mi se osmjehne kao da smo se prvi put zaljubili. I to doživljavam SVAKI DAN! Ja sam sretnik.'”, stoji u tweetu koji je prenio Church Pop.

Naš je portal jučer objavio još jedno dirljivo svjedočanstvo o demenciji. Ovog puta radilo se o susretu svećenika i dementne žene na samrtnoj postelji koja je cijeli život bila članica Komunističke partije i ateistkinja. Svjedočanstvo možete pročitati OVDJE.

“Alzheimerova bolest (AB) je prvenstveno bolest mozga, ona svojim napredovanjem dovodi do demencije, a što znači do gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. Demenciju uzrokuje najčešće AB (u više od 60% slučajeva), a zatim slijede vaskularna demencija, bolest Lewyjevih tjelešaca, frontotemporalna demencija i još mnogi drugi (ali znatno rjeđi) uzroci. Iako se AB može (rijetko) javiti i kod mladih ljudi, ona je tipična bolest starije populacije, pa se tako znatno češće javlja nakon 65. godine života uz naznaku da njena pojavnost bitno raste s porastom životne dobi pojedinca. Tako se navodi da više od 5% opće populacije u dobi od 65 godina boluje od AB, dok u dobi od 90 godina ta brojka prelazi i 50%”, stoji na mrežnim stranicama Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Sveta Dimfna inače se štuje kao zaštitnica onih koji pate od duhovnih i emocionalnih poteškoća, psihičkih i neuroloških bolesti, uključujući i Alzheimerovu bolest. Više o njoj možete saznati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net

Objavljeno: 31. srpnja 2019.
  1. Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi