Jedan od takvih anonimnih heroja je Tong Phuoc Phuc, Vijetnamac koji je odlučio vlastitim naporom spasiti živote desetaka djece. Danas je „otac“ više od stotinu malenih koji se bez njegove pomoći nikad ne bi rodili.

Sve je počelo 2001. godine kad je njegova žena bila trudna te imala brojne komplikacije. Porođaj je bio prilično težak i Phuc pripovijeda kako je, dok je čekao u bolnici da se njegova žena opravi, vidio mnoge žene koje su ulazile trudne u rađaonicu, ali su izlazile bez djeteta. Na početku nije shvaćao, ali kad je vidio doktore koje su bacali fetuse u smeće, postao je svjestan onog što se odvijalo. Osjećao je veliko sažaljenje i pitao je može li preuzeti ta tijela.

S cjelokupnom ušteđevinom od svojeg posla kao građevinara kupio je jedno maleno polje da bi mogao sahraniti ostatke abortirane djece. Na početku je njegova žena smatrala da je poludio, ali on je to nastavio raditi te trenutno preko 10 000 abortirane djece počiva u miru u tom polju.

Otkako je počeo sahranjivati tijela, mnoge majke koje su počinile abortuse počele su dolaziti na groblje kako bi se pomolile za djecu koja su tamo pokopana, a trudne žene koje su htjele pobaciti počele su ga tražiti i pitati za pomoć. Phuc je otvorio vrata vlastite kuće kako bi te trudnice imale mjesto gdje bi mogle ostati te se ponudio usvojiti neželjenu djecu. Od tada je usvojio više od stotinu djece koja bi u suprotnom bila pobačena, a s vremenom je uspio postići i to da se mnoge žene vrate i potraže svoju djecu nakon što su uspjeli postići bolje životne uvjete.

Sva djeca koju Phuc usvoji, ako su dečki dobiju ime Vihn (što znači „Čast“), a ako su djevojčice dobiju ime Tam („Srce“). Drugo ime koje dobiju je uvijek ono njihove majke ili su nazvani po rodnom gradu (to vrijedi za djecu čija majka se vrati), a nadimak im je Phuc, po ovom čovjeku ih je usvojio jer ih smatra svojim sinovima. „Ova djeca sad imaju siguran dom. Spreman sam pomoći im i poučiti ih da postanu dobre osobe“, potvrđuje Phuc.

Iako je to jedna zahtjevna zadaća, Phuc ne namjerava prestati. „Nastavit ću obavljati ovaj posao sve do svojeg posljednjeg daha i poticat ću svoju djecu da nastave pomagati osobama koje se nalaze u nepovoljnim situacijama.“

U nastavku evo nekoliko fotografija sa službene Phucove stranice na Facebooku.

Izvor: Aleteia.org

Prijevod: s. Maja Ivković | Bitno.net