Sveti Pavao Pustinjak, imenom i poviješću, rodom iz Tebaide u Egiptu, rođen je u kršćanskoj obitelji. Njegovi su mu roditelji pružili vrsno obrazovanje, te je ovaj ponizni svetac govorio grčki i egipatski jezik. Nakon što mu roditelji u njegovoj petnaestoj godini umiru, počinju strašni progoni kršćana od strane rimskog cara Decija.

Pavao bježi u pustinju kako bi izbjegao progonima, ali se time odmiče i od svoga brata Petra i ostatka obitelji koji su željeli njegovo imanje.

Kraj špilje u kojoj je živio nalazila se mala oaza s palmom, koja mu je svojim plodovima pružala hranu, a svojim lišćem odjeću.

Otada pa do kraja svoga života, Pavao je svoj nekad bogati dom zamijenio dubokim siromaštvom i svakodnevnom kontemplacijom, životom u ljudskoj samoći, posvećen svom istinitom prijatelju Isusu. Iako se životom u pustinji odmakao od strašnog progona rimskog cara, i svoje obitelji koja se vodila za ovozemaljskim blagom, sveti Pavao, kao i svi drugi pustinjaci nakon njega, ne može se promatrati tek kao bjegunac od buke i okrutnosti svijeta.

Životom, moglo bi se reći, na rubu svijeta, Pavao ostvaruje svoj poziv na svetost, a ono što je zanimljivo, pritom ne traži svjedoke ni sljedbenike. Pa ipak, iako odvojen od svijeta, tom istom svijetu, pomaže i služi.

Sveti Pavao čuo je i uistinu nasljedovao Isusove riječi: “Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje odijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vrjedniji od hrane, a tijelo od odijela?” (Mt 6,25).

S ovim riječima provedenim u djelo, zamotan u palmine listove, nikad nije ostao gladan ili sam. Dapače, Bog mu je podario 113 godina ovozemaljskog života.

Nije lako živjeti život kakav je vodio ovaj svetac, i Bog na ovaj put šalje samo rijetke.

Pa ipak, i mi koji smo nejaki i slabi, i za koje je predvidio drugačije staze, iz života svetoga Pavla Pustinjaka i ostalih pustinjaka i svetaca možemo mnogo toga naučiti.

Molitva: Bože, sveti Pavao, prvi pustinjak, Tvojim je darom išao stopama siromašnoga i poniznoga Krista. Molimo te da i  mi po njegovu zagovoru vjerno izvršujemo svoj životni poziv i postignemo savršenstvo koje si nam pokazao u svome Sinu! Po Kristu Gospodinu našem. Amen.