16. OŽUJKA

Sveti Hilarije i Tacijan – mučenici iz Akvileje kamo su rado hodočastili stari Hrvati

Rimski martirologij 16. ožujka spominje da su akvilejski biskup Hilarije i njegov đakon Tacijan godine 284. podnijeli mučeničku smrt za vrijeme cara Numerijana.

Iako o ovim mučenicima imamo posve malo povijesnih podataka, uvrštavamo ih ipak u našu zbirku, jer su to mučenici iz Akvileje, vjerskog središta kamo su hodočastili stari Hrvati da počaste tamošnje mučenike. Tako je išao kao hodočasnik u Akvileju i otac hrvatske narodne dinastije – knez Trpimir (845.-864.).

Povjesničar Marko Perojević misli da su akvilejski patrijarsi osnovali biskupiju u Ninu, a taj su grad već početkom IX. st. učinili središtem misionarenja franačkih misionara, koje su slali među Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Srećko Dragošević smatra sigurnim da je udio franačkih svećenika u oblikovanju i učvršćivanju mladoga hrvatskog katolicizma bio velik i da su mu oni dali izraziti zapadni karakter i orijentaciju. Prema tome, kao hrvatski katolici dugujemo zahvalnost i svemu onome što smo primili iz Akvileje.
Tu su Crkvu natopili mučeničkom krvlju mnogi mučenici.

Rimski martirologij 16. ožujka spominje da su akvilejski biskup Hilarije i njegov đakon Tacijan godine 284. podnijeli mučeničku smrt za vrijeme cara Numerijana. Jeronimski martirologij također govori o tim mučenicima, a njegovo se svjedočanstvo može smatrati vjerodostojnim.

Ljetopis patrijarha u Gradu pripovijeda kako su akvilejski patrijarh u VI. st., prigodom provale Langobarda, preselio u Grado noseći sa sobom tjelesa mučenika Hilarija i Tacijana. To je pak znak da su u Akvileji bili u velikoj časti. Štovanje tih svetih mučenika prošireno je po sjeveroistočnoj Italiji, ali i u Istri. Ono ima svoje opravdanje, jer mučenici su uvijek živa i trajna opomena na vjernost.

Slaveni rado daju djeci ime svetog Hilarija, a ono u narodnom jeziku glasi: Ratko, Radoslav, Radovan.

Ime Tacijan je latinskog porijekla i znači: Tacijev sin. U slavenskim jezicima, prema ovome imenu, češći je oblik ženskog imena Tatjana.

Josip Antolović, SJ | Bitno.net


Objavljeno: 16. ožujka 2020.

Možda vam se svidi