29. OŽUJKA

Sveti Bertold iz Kalabrije – pustinjak na Karmelu

Prikazuje ga se u karmelićanskom habitu, s knjigom i mačem, ili u viđenju mučenika. Njegovo je štovanje uspostavljeno na generalnome kapitulu reda godine 1564.

Sveti Bertold je podrijetlom bio iz Silignaca kod  Limogesa (jugozapadna Francuska). Nakon poraza križara u II. križarskom ratu 1155. stigao je s ostalim hodočasnicima na brdo Karmel (danas Izrael), na Ilijinom izvor, gdje je ostao kao pustinjak. Zajednica pustinjaka odabrala ga je 1185. za svog poglavara. Njegov osobni ideal kao i njegovih prijatelja bio je živjeti poput Ilije. Smjestili su se oko Ilijine špilje gdje je sada samostan karmelićana Maris Stella.

Nakon Bertoldove smrti 1195.godine bio je sahranjen u ruševinama jednog samostana iz doba križarskih ratova u Wadi es-Siah (zapadni Karmel).  Pripisuje mu se vizija u kojoj anđeli u nebo uvode brojne duše karmelićana, koje su ubili Saraceni. Poznat je i po tome što je Red posvetio Majci Božjoj. Prikazuje ga se u karmelićanskom habitu, s knjigom i mačem, ili u viđenju mučenika. Njegovo je štovanje uspostavljeno na generalnome kapitulu reda godine 1564.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Sveci.net | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 30. ožujka 2019.

Možda vam se svidi