Sveti Franjo Paulski rodio se 27. ožujka 1416. u Kalabriji u Italiji. U djetinjstvu se školovao kod franjevaca u Paoli. Nakon hodočašća u Rim i Assisi počeo je živjeti kao pustinjak u jednoj spilji kraj Paole. Već prije dvadesete godine počeo je okupljati sljedbenike, koji su uskoro postali sve brojniji. Isprva se njegova zajednica nazivala Pustinjaci svetoga Franje Asiškog, a kasnije su preimenovani u Red najmanjih (lat. Ordo Minimorum). Danas članove tog reda nazivaju i minimima (lat. najmanji). Iz samog je naziva razlučiva izuzetna sklonost tog reda prema poniznosti i skromnosti.

Poruka sv. Franje Paulskog sastojala bi se u onome što je zapisano na jednom njegovu vrlo starom portretu, a to je Caritas et Humilitas – ljubav i poniznost, a to su baš evanđeoske kreposti koje Krist uči riječju i primjerom.

Smatrao je da će ljubav najbolje ostvarivati potpunim odricanjem i neprestanom žrtvom. Zato je svojoj redovničkoj zajednici propisao vrlo strog život s neprestanim postom, odricanjem uživanja mesa i vina. Njegov pak osobni život bio je sav ispunjen radom, šutnjom, postom i noćnim bdjenjem. Unatoč strogom i isposničkom životu sv. Franjo je doživio lijepu starost. Umro je u 92. godini na današnji dan 1507. godine. I suvremena medicina kaže da umjeren i trijezan život čovjekov vijek prije produljuje nego skraćuje. Stari egipatski pustinjaci Pavao, Antun i drugi umirali su kao stogodišnjaci.

Sv. Franji pripisuju se brojna čudesa, proročanstva i čitanje misli. Prema legendi, jednom je preplovio Mesinski tjesnac na vlastitom ogrtaču, zato nije ni čudo što mornari zazivaju sv. Franju kad im more prijeti prevrnuti brod:

Jednoga je dana neki odrpani i mršavi brat zamolio ribare iz Reggio Calabrie, koji netom bijahu izvukli barke na suho, neka budu tako ljubazni te ga prebace do Messine. Ovi su mu, bacivši pogled na nebo prepuno prijetećih oblaka, odgovorili: “Žao nam je, brate, no more će se uskoro pretvoriti u pravi pakao.” Na to je ovaj brat, nimalo prestrašen nemilim predviđanjima, prostro svoj ogrtač po vodi i na tome se neobičnu plovilu, sam veslajući, uputio prema obalama Sicilije. Bio je to Franjo, jedan od svetaca uz kojega kršćanska hagiografija vezuje najveći broj čudesa. Budući da je čudesa činio još za života, stekao je glas koji je daleko prešao granice Italije. Njegovi sljedbenici Najmanja braća – minimi – i danas uspješno djeluju u Europi, Južnoj i Sjevernoj Americi.

Pomolimo se: Svemogući Bože, koji si pozvao svetog Franju Paulskog da bude navjestitelj Tvojih čudesnih djela, daj nam milost da po njegovu zagovoru postignemo onu puninu božanskoga života koju si Ti za nas izabrao. To te molimo po Isusu Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Sveci Katoličke Crkve | Bitno.net