herodiada

Herod doista bijaše dao uhititi Ivana i svezati ga u tamnici zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa, kojom se bio oženio. Budući da je Ivan govorio Herodu: “Ne smiješ imati žene brata svojega!”, Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti, ali nije mogla jer se Herod bojao Ivana; znao je da je on čovjek pravedan i svet pa ga je štitio. I kad god bi ga slušao, uvelike bi se zbunio, a rado ga je slušao.

I dođe zgodan dan kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, časnicima i prvacima galilejskim. Uđe kći Herodijadina i zaplesa. Svidje se Herodu i sustolnicima. Kralj reče djevojci: “Zaišti od mene što god hoćeš i dat ću ti!” I zakle joj se: “Što god zaišteš od mene, dat ću ti, pa bilo to i pol mojega kraljevstva.” Ona iziđe pa će svojoj materi: “Što da zaištem?” A ona će: “Glavu Ivana Krstitelja!” I odmah žurno uđe kralju te zaište: “Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!”

Ožalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika na htjede je odbiti. Kralj odmah posla krvnika i naredi da donese glavu Ivanovu. On ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka materi. Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu, uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob.

Mk 6,17-29

Promišljamo evanđeoski odlomak u kojemu se opisuje mučeništvo Isusova preteče Ivana.

Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti

Beskompromisni Ivan je, zalažući se za dosljedno življenje moralnih načela, došao na udar kralja Heroda, odnosno njegove nove supruge. Zamjerio se vlastodršcima koji su pomislili da su iznad moralnih zakona.

Ivan nam time daje primjer da se ni pred kim ne ustežemo kad je potrebno braniti kršćanska načela i kršćanski stil života. Pa makar nam nakon toga slijedilo obrubljivanje glave.

Uđe kći Herodijadina i zaplesa

No, vratimo se onoj sporednoj osobi iz evanđeoskog odlomka koju danas želimo dovesti u prvi plan. Herodijadinoj kćeri.

Djevojka je pokazala svu raskoš svoga talenta. Plesom koji je izvodila zadivila je kralja i sve sustolnike. Kralja je svojim plesom toliko začarala da joj je bio spreman dati što god da poželi.

Herodijadina kći nam može poslužiti kao primjer da je potrebno prepoznati svoje talente i razvijati ih. Potrebno je vježbati i neprestano napredovati u onome u čemu smo dobri.

Druga stvar koju od nje možemo naučiti je odlučnost da javno pokažemo ono u čemu smo dobri. Da se ne bojimo s drugima podijeliti svoju uspješnost.

Treća stvar u kojoj nam ova djevojka može poslužiti kao primjer je njena povezanost s majkom. Nije se dala zaslijepiti postignutim uspjehom niti je oholo zatražila prvo što joj padne na pamet, nego je izišla i posavjetovala se s majkom.

Hoću na pladnju glavu Ivana Krstitelja

Nažalost, Herodijadina kći nam ne može ni u čemu više poslužiti kao pozitivan primjer. Jer ono što slijedi pokazuje njenu bešćutnost i moralnu ravnodušnost.

Ponajprije se radi o bespogovornom prihvaćanju majčine morbidne želje. Želje što nije jedino bila loša sama po sebi, nego je značila i odricanje od svega vrijednog, korisnog i dobrog što je mogla zatražiti. U tome je tragedija grijeha. Radi nečega lošeg, odričemo se mnoštva dobrih, korisnih i vrijednih životnih situacija.

Druga loša stvar koju čini ova djevojka je bešćutno ponavljanje majčine želje. Moguće je predočiti kako je odjeknula njena želja u trenutku opuštenosti zabave. I zapravo se pokazuje druga stvar koju nam čini grijeh. Uništava nam životnu radost. Uništava nam i veselje. Grijeh samo prividno čovjeka oslobađa i usrećuje, a zapravo ga zatvara i čini nesretnim. Ponekad nesretnim kroz svu vječnost.

Treća loša stvar koju nam pokazuje Herodijadina kći je ustrajnost u zlu. Vrijeme koje je proteklo od njene želje do realizacije nije ju pokolebalo. I ona odrađuje do kraja ulogu koju joj je majka namijenila u svojoj zloći. Jer grijeh nas istinski razosobljuje i pretvara u nemisleća bića koja su spremna odreći se sebe i slijepo slijediti one koji su mrzitelji i uništavatelji.

Nikola Kuzmičić

Ostale tekstove iz kolumne ovog autora potražite ovdje.

[facebook]Vjera ti je bitna? Klikni like[/facebook]