U mjesecu smo svibnju koji je u katoličkoj tradiciji posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo vam pripremili za svaki dan u mjesecu jednu meditaciju koju je napisao bl. kardinal John Henry Newman o Lauretanskim litanijama.

Marija je “Rosa Mystica,” Ruža otajstvena.

Marija je najljepši cvijet ikada viđen u duhovnom svijetu. Snagom Božje milosti iz suhe i puste zemlje raste cvijeće svetosti i slave. I Marija je njihova kraljica – Kraljica duhovnog cvijeća. Zato je i nazvana Ružom, jer ružom nazivamo najljepše od svega cvijeća.

Ali osim toga, ona je mistična ili skrivena ruža, jer mistično znači skriveno. Kako to da nam je ona skrivena više nego ostali sveci? Što znači ovaj zaziv, koji se odnosi na nju posebno? Odgovor na ovo pitanje uvodi nas u treći razlog za vjerovanje u uznesenje njenog svetog tijela k njenoj duši i pretpostavke da je njeno tijelo, umjesto da ostane u grobu do općeg uskrsnuća u posljednji dan, ubrzo nakon njene smrti pridruženo u nebu.

Dakle, ako Marijino tijelo nije uzeto u nebo, gdje li je? Kako to da je skriveno od nas? Zašto ne znamo za njezin grob? Zašto ljudi ne hodočaste na to mjesto? Zašto nemamo njenih relikvija, kao onih svetačkih? Ne vodi li nas čak prirodan instinkt na mjesta gdje su naši mrtvi pokopani? Mi velike ljude pokapamo dostojanstveno. Sv. Petar govori o postojanju groba Davidova, iako je ovaj umro stotinama godina prije. Kada je tijelo Gospodina bilo spušteno s Križa, položeno je u dostojan grob. Častan grob je bio i onaj Ivana Krstitelja, o kojem piše sv. Marko kao opće poznatom. Rani kršćani dolazili su iz drugih zemalja u Jeruzalem kako bi vidjeli sveta mjesta. A kada je vrijeme progona prošlo, još su veću pozornost posvetili tijelima svetaca, poput onih sv. Stjepana, sv. Marka, sv. Barnabe, sv. Petra, sv. Pavla, i ostalih apostola i mučenika. Tijela su im prenosili u velike gradove, a njihove relikvije selile su od mjesta do mjesta. Dakle, sve do današnjeg dana veliko je obilježje Crkve da se brižno i s poštovanjem odnosi prema tijelima svetaca.

Stoga ako netko uistinu zaslužuje naše posebno poštovanje, to je Gospa. Zašto onda ne znamo ništa o tijelu Blažene Djevice i o njenim relikvijama? Zašto je ona Ruža otajstvena? Kako je moguće da su oni, koji su toliko pažnje i poštovanja pridali tijelima svetaca i mučenika, zanemarili nju – Kraljicu mučenika i Kraljicu svetaca, Majku Božju? To je nemoguće. Zašto je, dakle, ona Ruža otajstvena? Bez sumnje, zato što je njeno sveto tijelo u nebu a ne na zemlji.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: s. M. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama