MEDITACIJE BL. JOHNA HENRYJA NEWMANA O LAURETANSKIM LITANIJAMA (18.)

Posudo uzorne pobožnosti! – kolika je pobožnost Marije prema vlastitom sinu?

U mjesecu smo svibnju koji je u katoličkoj tradiciji posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo vam pripremili za svaki dan u mjesecu jednu meditaciju koju je napisao bl. kardinal John Henry Newman o Lauretanskim litanijama.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Marija je „Vas insigne devotionis“, Posuda uzorne pobožnosti.

Biti pobožan znači biti posvećen. Znamo što znači biti posvećena supruga ili kći. To je ona čije se misli sabiru nad voljenom osobom kojoj se iskazuje nježna pažnja. Ona je slijedi pogledom; uvijek traži načine kako će joj služiti; i, ako njene usluge po svom karakteru i jesu vrlo male, to samo pokazuje koliko su bliske i stalne. Posebno ako je predmet njene ljubavi slab ili u bolima ili blizu smrti, tim je ona intenzivnije prisutna u njegovu životu i ne zna ni za što drugo osim za njega.

Ova silna pobožnost prema našem Gospodinu koja u ljubavi prema Njemu zaboravlja na samu sebe, za primjer ima sv. Pavla koji kaže: „Ne htjedoh među vama znati što drugo osim Isusa Krista, i to raspetoga.“ I ponovno: „Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, koliko god bila velika pobožnost sv. Pavla prema našem Gospodinu, mnogo je veća ona Blažene Djevice; jer je ona bila Njegova Majka, i jer je doista pred svojim očima imala Njega i sva Njegova trpljenja, i jer je imala dugu prisnost od trideset godina života s Njim, i jer mu je po svojoj posebnoj svetosti bila toliko bliska u duhu. Kada je bio izrugivan, izudaran, bičevan i pribijen na križ, Marija je osjećala kao da je i nju pogodilo svako poniženje i mučenje koje mu je bilo naneseno. To se zove suosjećanje ili njeno trpljenje sa svojim sinom. Odatle proizlazi da je Marija „Vas insigne devotionis“.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: H. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 18. svibnja 2015.

Možda vam se svidi