U mjesecu smo svibnju koji je u katoličkoj tradiciji posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo vam pripremili za svaki dan u mjesecu jednu meditaciju koju je napisao bl. kardinal John Henry Newman o Lauretanskim litanijama.

Marija je „Vas honorabile“, Posuda poštovana

Sveti Pavao naziva izabrane duše posudama poštovanim: poštovanim – jer su izabrane; i posudama – jer su, kroz Božju ljubav, ispunjene Božjom nebeskom i svetom milošću. Koliko li je onda više Marija posuda poštovana ne samo stoga što u njoj prebiva milost Božja, već i sâm Sin Božji, koji je u Njoj poprimio Svoje tijelo i krv!

No, kada se ovaj naziv „poštovana“ primijeni na Mariju, priznaje joj i daljnje, posebno značenje. Ona je bila mučenicom bez grube nečasnosti koja prati patnje mučenika. Mučenike su vezali, vukli pred sudove, bacali u zatvore s najgorim zločincima, vrijeđali najbogohulnijim riječima i najluđim govorima koje je Sotona mogao nadahnuti. Doista, takve su bile neizrecive kušnje i svetih žena, djevica, zaručnica Kristovih, koje su pogani vezali, mučili i ubili. Povrh svega, sâm naš Gospodin, čija je svetost bila veća od bilo koje stvorene izvrsnosti ili posude milosti – čak je On, kako dobro znamo, bio izudaran, svučen, bičevan, izrugivan, vučen, potom rastegnut, prikovan i podignut na visoki križ, na oči brutalnog mnoštva.

Ali On, koji je za grješnike nosio njihovu sramotu, svoju je bezgrješnu Majku poštedio ovog najvećeg poniženja. Ona je trpjela – ali ne tjelesno, već duševno. Doista, i ona je bila u agoniji kad i On; u Njegovoj muci ona je trpjela su-patnju; bila je raspeta s Njim; koplje koje je probolo Njegove grudi, probolo je Njenu dušu. Ipak, nije bilo vidljivih znakova ovog intimnog mučeništva; ona je stajala, u tišini, sabrana, bez kretnji, sama, pod križem svog Sina, okružena anđelima i u svojoj djevičanskoj svetosti skrivena od pogleda svih onih koji su sudjelovali u Njegovom raspeću.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: H. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama