MEDITACIJE BL. JOHNA HENRYJA NEWMANA O LAURETANSKIM LITANIJAMA (19.)

Posudo poštovana! – ona koja je ispunjena Božjom nebeskom i svetom milošću

U mjesecu smo svibnju koji je u katoličkoj tradiciji posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo vam pripremili za svaki dan u mjesecu jednu meditaciju koju je napisao bl. kardinal John Henry Newman o Lauretanskim litanijama.

Krunidba bl. Djevice Marije

Foto: Fr. Lawrence Lew OP, flickr.com

Marija je „Vas honorabile“, Posuda poštovana

Sveti Pavao naziva izabrane duše posudama poštovanim: poštovanim – jer su izabrane; i posudama – jer su, kroz Božju ljubav, ispunjene Božjom nebeskom i svetom milošću. Koliko li je onda više Marija posuda poštovana ne samo stoga što u njoj prebiva milost Božja, već i sâm Sin Božji, koji je u Njoj poprimio Svoje tijelo i krv!

No, kada se ovaj naziv „poštovana“ primijeni na Mariju, priznaje joj i daljnje, posebno značenje. Ona je bila mučenicom bez grube nečasnosti koja prati patnje mučenika. Mučenike su vezali, vukli pred sudove, bacali u zatvore s najgorim zločincima, vrijeđali najbogohulnijim riječima i najluđim govorima koje je Sotona mogao nadahnuti. Doista, takve su bile neizrecive kušnje i svetih žena, djevica, zaručnica Kristovih, koje su pogani vezali, mučili i ubili. Povrh svega, sâm naš Gospodin, čija je svetost bila veća od bilo koje stvorene izvrsnosti ili posude milosti – čak je On, kako dobro znamo, bio izudaran, svučen, bičevan, izrugivan, vučen, potom rastegnut, prikovan i podignut na visoki križ, na oči brutalnog mnoštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali On, koji je za grješnike nosio njihovu sramotu, svoju je bezgrješnu Majku poštedio ovog najvećeg poniženja. Ona je trpjela – ali ne tjelesno, već duševno. Doista, i ona je bila u agoniji kad i On; u Njegovoj muci ona je trpjela su-patnju; bila je raspeta s Njim; koplje koje je probolo Njegove grudi, probolo je Njenu dušu. Ipak, nije bilo vidljivih znakova ovog intimnog mučeništva; ona je stajala, u tišini, sabrana, bez kretnji, sama, pod križem svog Sina, okružena anđelima i u svojoj djevičanskoj svetosti skrivena od pogleda svih onih koji su sudjelovali u Njegovom raspeću.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: H. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 19. svibnja 2015.

Možda vam se svidi