U mjesecu smo svibnju koji je u katoličkoj tradiciji posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo vam pripremili za svaki dan u mjesecu jednu meditaciju koju je napisao bl. kardinal John Henry Newman o Lauretanskim litanijama.

Marija je „Vas spirituale“, Posuda duhovna

Biti duhovan znači živjeti u svijetu duhova – kako kaže sv. Pavao, „naša domovina je u Nebu“. Težiti Duhu  znači vidjeti vjerom sva ona dobra i sveta bića koja nas u stvarnosti okružuju, premda ih ne vidimo našim tjelesnim očima; vidjeti ih vjerom jednako živo kao što vidimo zemaljske stvari – zelenilo, plavo nebo i sjajno sunce. Kada se svetim dušama daruju nebeske vizije, ove vizije su – božanskim nadahnućem – samo izvanredno nastavljanje i kruna predmeta koji su im redovnim djelovanjem milosti već odavno na umu.

Ove su vizije tješile i jačale Blaženu Djevicu u svim njenim patnjama. Anđeli koji su je okruživali, razumjeli su je i ona je razumjela njih, s neposrednošću koju mi – koji smo od Adama naslijedili sklonost grijehu – ne možemo očekivati u odnosu s njima. Bez sumnje; ali ipak nemojmo nikada zaboraviti da, kao što su je u njenim patnjama tješili anđeli, i naš je privilegij biti u mnogim životnim kušnjama utješen istim nebeskim glasnicima Svevišnjega; štoviše, sâmim Svemogućim Bogom, trećom Osobom Presvetog Trojstva, čiji je zadatak biti naš Paraklet, Tješitelj.

Neka se svi koji su u nevolji ovako utješe, ako pokušavaju živjeti duhovnim životom. Ako zazivaju Boga, On će im odgovoriti. Iako nemaju zemaljskog prijatelja, imaju Njega koji će – kao što je osjećao za Svoju majku kada je bio na križu – sada kada je u Svojoj slavi, osjećati za Svoje najmanje i najslabije.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: H. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama