Ponukan od Duha

Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu. Objavio mu Duh Sveti da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče:

“Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje  spasenje tvoje,  koje si pripravio pred licem svih naroda:  svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.”

Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: “Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!”

Lk 2,25-35

 Zanimljiv je događaj koji se toga dana dogodio u Jeruzalemu. Zanimljiv je i Šimun, kojega danas promatramo.

Taj čovjek

O njemu ne znamo ništa osim onoga što je zapisano u ovom kratkom odlomku u kojemu ga se na početku opisuje s četiri karakteristike koje nama svima mogu biti uzor i čežnja.

Evanđelje veli da je bio pravedan, bogobojazan, pun mesijanskoga zanosa i  otvoren Duhu Svetomu.

O njemu još znamo da je bio izuzetno privilegiran jer je njemu jedinome obećano da neće vidjeti smrti dok ne ugleda Mesiju.

Ponukan od Duha dođe u Hram

Ovaj evanđeoski odlomak, prepun neočekivanih detalja, zapisuje činjenicu da je čovjek, koji je živio u Jeruzalemu i svakodnevno dolazio u Hram, bio ponukan od Duha Svetoga da i toga dana dođe u Hram.

Očito se ne radi ni o kakvom izvanrednom viđenju, nego impulsu koji je duboko u sebi osjetio. I nije se dao smesti činjenicom da mu je to bila svakodnevna radnja. Prepoznao je djelovanje Duha u svakodnevnome.

Primi dijete u naručje

Ipak, ono što najviše potiče na razmišljanje je činjenica da je Šimun u malom djetetu prepoznao obećanoga Mesiju. U tome se očituje njegova otvorenost Duhu Svetomu. Potaknut Duhom, nije dopustio da se ograniči ni njega ni Boga.

Za razliku od općeprihvaćene mesijanske ideje o onome koji ima doći i koji će biti vrhovni Kralj, Prorok i Svećenik, pred Šimunom se pojavljuje bespomoćno dojenče i on u njemu prepoznaje Utjehu Izraelovu.

Bog izokreće ljudske kriterije i očekivanja.

Ovaj je postavljen na propast i uzdignuće

Prostor nam ne dopušta da jasnije promislimo nevjerojatnu činjenicu da se Šimun izričito obraća Mariji, pa se zadržimo samo na njegovom proroštvu da će Isus biti osoba s obzirom na koju će se svaki čovjek trebati opredijeliti. I ovisno o našem odnosu prema Isusu čeka nas propast ili uzdignuće.

Dakako da pritom Bog ne kažnjava niti ne nagrađuje, nego poštuje naš izbor nakon što nam je dao dovoljno materijala za izbor.

Nikola Kuzmičić

Ostale tekstove iz kolumne ovog autora potražite ovdje.

[facebook]Vjera ti je bitna? Klikni like![/facebook]