Naša slavna Kraljica, od svoga uznesenja na nebo nebrojeno je puta služila izabranom Božjem narodu na zemlji, i Njegovoj svetoj Crkvi. Zaziv „Pomoćnica kršćana“ odnosi se na sve služenje koje Božanska Služba, prisjećajući se trenutka u kojem je taj zaziv nastao, navodi pet događaja koje najčešće povezuje s Krunicom.

Prvi događaj odnosi se na začetak pobožnosti Krunice, kada je sveti Dominik, uz pomoć Blažene Djevice, zaustavio i odbacio herezu albižanaca na sjeveru Francuske.

Drugi je bila velika pobjeda kršćanske flote nad moćnim turskim sultanom, kao posljedica intervencije pape Pija V. i zajedničke molitve krunice po cijelom kršćanskom svijetu. U sjećanje na to divno milosrđe, papa Pio dodao je u Litanije zaziv «Pomoćnica kršćana» (Auxilium Christianorum), a papa Grgur XIII., koji ga je naslijedio, posvetio je prvu nedjelju u listopadu Gospi od Krunice, kao sjećanje na dan pobjede.

Treći je, prema riječima Božanske Službe «slavna pobjeda u Beču, pod zaštitom Blažene Djevice, pod velikom najezdom turskog sultana koji je ubijao kršćane; za vječni spomen kada je papa Inocent XI. posvetio nedjelju u osmini njezina (Marijina) rođenja pod nazivom blagdan Uzvišenog Imena Marijina».

Četvrti primjer njezine pomoći bila je pobjeda nad brojnim snagama istih Turaka u Mađarskoj na blagdan Gospe Snježne, kao odgovor na uslišane molitve štovatelja krunice, povodom čega su papa Klement XI. i Benedikt XIII. osvježili štovanje i privilegiju pobožnosti krunice.

I peti je bila obnova papine vlasti, na početku prošloga stoljeća, nakon što je francuski vladar Napoleon I. bio zaposjeo Svetu Stolicu, povodom čega je papa Pio VII. u vječnu zahvalu proglasio 24. svibnja danom milosrđa, kao blagdan Pomoćnice kršćana.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: s. M. P. | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretanskim litanijama