Praznovjerje je od pamtivijeka oku pripisivalo magičnu moć, ljudskom ili ptičjem, bilo da iscijeli ili naudi (“zlo oko”, “urok”…). Horusovo oko, amulet od oka šišmiša, vrane, srne, supa… poznati su srećonosci. “Treće oko” pojam je za vidovitost.

Talisman od plavog stakla (“zlo oko”) popularan u Turskoj (“tursko oko” ili “nazar”) i Grčkoj (“grčko oko”) predstavlja praznovjerno sredstvo zaštite od “zlog oka”, zlih pogleda, očiju punih mržnje i zavisti. Smatra se da legenda potječe još od starog Egipta i Mezopotamije, pa ne čudi što se ovaj simbol može sresti u mnogim domovima širom Sirije, Irana, Libanona, Iraka, Afganistana i Azerbajdžana. Suveniri poznati po svojim koncentričnim krugovima ne moraju nužno biti samo plave boje, mogu se naći primjerci u bijeloj, crnoj ili zlatnoj boji. Neovisno o njihovoj boji – “zlo oko” je srećonosac koji se postavlja blizu kućnih vrata (kako bi “odmjerilo” svakog gosta), a majke širom Mediterana obvezatno ga stavljaju pored bebine kolijevke, kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih i potencijalno opasnih pogleda. Čest je detalj u kancelarijama, autima, na farmama – jednom riječju, svuda gdje postoji “opasnost” da se netko previše “zagleda” u vaše imanje.

Nazar je i zaštitni znak privatne turske aviokompanije Fly Air. Turci su osobito praznovjerni prema plavookim ljudima. Plave oči su prenositelji negativnih emocija, koje mogu lako odaslati na vašu adresu. I to naravno u vidu nesreće ili prokletstva, posebno ukoliko i sama osoba gaji neku vrstu ljubomora i pohlepe u duši. Slično mišljenje prevladava i kada se dijele komplimenti. Zavist iščitavaju i u pretjeranim pohvalama i lijepim riječima. Talismanu “tursko oko” pripisuje se da ima moć odbiti od vas sve negativne vibracije i pomisli, odnosno “uhvatiti” ih i raspršiti. Tajna učinkovitosti skriva se u plavom “kamenu”, od kojega se prave srećonosci, a on je sastavljen od spoja topljenog stakla, bakra, gvožđa, vode i soli. Turci vjeruju da postoje tri vrste »zlog oka« koje se mogu prenijeti zlim pogledom: prvo je nesvjesno, pa samim time proizvodi i najslabiji učinak (često nenamjerno); drugo je takozvano svjesno, gdje se zlo proizvodi s posebnom namjerom i obično po narudžbi; dok je treće i ujedno najopasnije – takozvano nevidljivo oko. Nazar ili “tursko oko” trebalo bi štititi od svih zala.

Nosi se kao dekoracija na odjeći, kao narukvica, naušnica, prsten ili privjesak. Roditelji ga vješaju blizu kućnih vrata ili djetetova krevetića, da zaštite dijete od uroka koji je izazivala tuđa zavist, ili da odbija tuđe zapiljene poglede.

Čovjeku pri smaknuću vezivali su oči zbog straha da svojim pogledom ne naškodi prisutnima. “Iscjeliteljski pogled” na Balkanu popularizirao je “Braco sa Srebrnjaka” (↪ Trinaestokrako zlatno sunce).

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Praznovjerje” fra Josipa Blaževića. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net