Sretnih li duša koje žive jedino u Božjoj volji. Ako ti samo jednu od svojih misli jačaš u Božjoj volji, procvast će onda tisuću cvjetova u tvom srcu, a to obuhvaća njegovu svetu volju i svaki križ koji on daje tvome srcu. Kako će biti dušama koje se posve sjedine s Božjom voljom! O moj Bože, koje li nebeske miline kad se svako htijenje naše duše pretvara u najčistiju Božju ljubav! Obećali smo to i to je tako odlučeno. Zato neka najveći zakon našega srca bude – najveća čast Božjoj ljubavi. Čast te svete ljubavi jest da s očišćenim plamenom ispuni sve one koji s njom još nisu jedinstveni, kako bi svi po­stali jedno s njom.

Ne mozgaj o proturječjima života! Traži Boga u svemu i naći ćeš ga i u njemu mir svoga srca. Što god radio, neka to svjedoči o tvom savršenu jedinstvu s Bogom. I u dobru se ne prenagli, i što činiš, čini to mirnim srcem i vedrim duhom. A kad bijesni velika oluja, ne gubi nutarnji mir. Pogledaj, što su sve stvari ovoga života u usporedbi s mirom tvoga srca! Ma što god nasrnulo na tvoju dušu, ostani vjeran svome Bogu u predanu jedinstvu i u jedinstvenu predanju – Gospodin te ljubi i on želi da budeš njegova svojina. Neka te ne vodi ni jedna druga ruka i ne traži počinak ni na kojim rukama osim na rukama njegove božanske providnosti. Ne lutaj pogledom u daljinu i neka se tvoj duh i duša otvore jedino u njemu.

Tko je jedino Božja svojina, taj traži samo njega; i jer nam se Bog neprimjetno približuje u patnji kao i u radosti, on ostaje u miru usred nevolje. Zato budi Božja svojina, jedino njegova svojina. Traži samo njegovu radost, a radost stvorova samo u njemu i za njega. Naš put neka bude neprestano u Božjoj blizini jer njegova sjena je blagotvorna kao sunce.

Tvoja volja neka bez pridržaja bude jedno s njegovom. Neka se ništa ne nalazi između tebe i tvoga Boga. Svojom dušom obuhvati vječnu Providnost i njena volja neka bude zakon tvoga srca. – I budi odvažan! Ne plaši se ni pred čim, ma kako to bilo teško i gorko. Odjeni se u Krista raspetoga i ne zaboravi jedno: njegova patnja bila je njegova ljubav, neka tvoja ljubav bude tvoja patnja.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Misli – sveti Franjo Saleški”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.