Mati sinova Zebedejevih

Dok je Isus uzlazio u Jeruzalem, uze dvanaestoricu nasamo te im putem reče: “Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu, ali on će treći dan uskrsnuti.”

Tada mu pristupi mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: “Što želiš?” Kaže mu: “Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva.”

Isus odgovori: “Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ću ja piti?” Kažu mu: “Možemo!” A on im reče: “Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva – to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.”

Kada su to čula ostala desetorica, razgnjeve se na dva brata. Zato ih Isus dozva i reče: “Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga.”

“Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.”

Mt 20,17-28

Da bi nam bilo malo jasnije ono što čitamo u Mt 20,17-28, valja nam se vratiti na kraj devetnaestog poglavlja i pročitati ondje zapisani tekst.

Vi ćete sjediti na dvanaest prijestolja

Isus, u tom odlomku, obećava svojim apostolima da će, kada Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave u Kraljevstvu Nebeskom, oni sjediti na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest plemena Izraelovih.

Vjerojatno je ponukana tim riječima mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima došla Isusu s molbom da oni dvojica sjednu uz Isusa, jedan zdesna, drugi slijeva.

I sve to, ljudski gledajući, ima smisla i sve je to, ljudski gledajući, ganutljiva briga majke koja ne preže ni od osobnog poniženja kako bi svojoj djeci omogućila ono što smatra vrijednim.

Ne znate što ištete

Ali, Krist naviješta drugačiju perspektivu. Perspektivu u kojoj nije potrebno nastojati biti uz Isusa, nego je potrebno nastojati svojim životom biti poput Isusa. Perspektivu u kojoj nije bitno vladati nad svijetom i ljudima, nego je bitno nastojati da nastane bolji svijet i bolji ljudi.

Isus, stvarajući bolji svijet i bolje ljude, ne prigovara sinovima Zebedejevim niti njihovoj majci, nego ih podučava i odgaja. Zato štonzna da su u zabludi i da ne znaju što ištu.

Isus ih potiče, kao što smo već spomenuli, da ne žive zato da budu uz njega, nego da budu poput njega. A oni koji su poput njega, kada Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave  bit će i uz njega.

Ostala desetorica razgnjeve se na dva brata

Za razliku od Isusa koji je znao da su sinovi Zebedejevi i njihova mati u zabludi pa ih je poučio o smislu života, ostala desetorica apostola su se na braću razgnjevila.

Nebitno je koji je bio razlog njihova gnjevljenja. Za nas je bitno da su reagirali drugačije od Isusa. Reagirali su onako kako bi reagirala i većina nas.

Zato ih Isus dozva

Isus ovaj put poučava sve apostole. A s njima i nas.

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku:[/facebook]

No, valja nam najprije primijetiti, zanimljivu sintagmu – Isus ih dozva. Isus kao da ih želi istrgnuti iz njihove zaokupljenosti gnjevom. Kao da ih hoće probuditi iz njihove uskogrudnosti. Isus ih doziva. Isus ih poziva. Isus ih budi. Isus ih otvara za novu, evanđeosku perspektivu.

Isus stvara novi obrazac ponašanja po kojemu nije bitno vladati i gospodariti, nego služiti i pomagati. Biti kršćanin znači biti onaj koji će stvarati bolji svijet. Onaj koji će sama sebe založiti u stvaranju boljega svijeta. Isto onako kao što je učinio i Isus čiji smo nasljedovatelji.

Nikola Kuzmičić

Ostale tekstove iz kolumne ovog autora potražite ovdje.