Marta i Marija

Dok su oni tako putovali, uđe on u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: “Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.” Odgovori joj Gospodin: “Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.”

Lk 10,38-42

Dvije sestre, o kojima čitamo i promišljamo, tijekom kršćanske povijesti često su prikazivane kao dva tipa Isusovih učenika. Marta je tumačena kao predstavnica onih koji se iz svoga kršćanstva opredjeljuju za djelovanje, za činjenje dobra, za akciju. S druge strane Marija je predstavljala one koji su odlučili u potpunosti se predati promišljanju Božje Riječi i Otajstva, one koji su se opredijelili za kontemplaciju.

I pitalo se u svim vremenima što je bolje. I odgovaralo se da su Marija i Marijini izabrali bolji dio.

Ipak, čini mi se, da evanđeoska poruka ide u drugome smjeru. Cjelokupni evanđeoski način razmišljanja ne gleda na svijet takmičarski niti se pita što je bolje, a što lošije. Evanđelje razmišlja o tome što je dobro, a što zlo. Pita se što je ispunjenje života, a što životni promašaj. Dokučuje što je blagoslov, a što prokletstvo.

Evanđelje se ne pita tko je bolje postupio, nego se pita tko je ispravno postupio. Pita se tko je prepoznao trenutak.

Jedno je potrebno

Život nam je darovan kao mogućnost. Kao izbor opredjeljenja za život ili za smrt. Ovo što sada živimo nije proba, nego stvarnost. Jedna i jedina koja nam je darovana.

U životu je jedno potrebno. Potrebno je prepoznati trenutak i potrebno je izabrati.

Marta i Marija su prepoznavale i birale. Marta je smatrala da je u njenom domu važan i drag gost, a Marija je prepoznala da je on Krist, Božji Sin i naš Spasitelj. Marta je izabrala dobre stare običaje, zadovoljavanje forme i brigu oko posluživanja, a Marija je izabrala Radosnu vijest o Bogu Ocu.

Evanđelje nas ne želi navesti na razmišljanje o tome tko je bolje postupio, nego želi da shvatimo i izaberemo ispravno postupanje. Potrebno je prepoznati trenutak.

Marta i Marija nas suočavaju s istinom da i među nama ima onih koji će, čuvši Evanđelje, promijeniti svoj život i pokušati doći do savršenstva u Kristu. Onih koji će prepoznati milosno bogatstvo Euharistije i kojima će susret sa živim Kristom život učiniti boljim.

Koji se neće oduzeti

Potrebno je shvatiti važnost svakoga pojedinog trenutka našega života. Mi koji živimo iz dana u dan istim ritmom olako se navikavamo na rutinu i kolotečinu. Napasnik nas može uvjeriti kako je u našem životu sve isto i kako ne treba obraćati posebnu pozornost. Ali stvarnost je drugačija.

Svaki trenutak života je važan. Važno je ispravno postupati u svakom trenutku. Važno je od Boga izmoliti milost dara ispravnoga prepoznavanja trenutka, događaja i osoba. Prepoznavanje onoga što običavamo nazivati znakovima vremena.

Potom je važno, u svakom danu našega života, napraviti ispravni izbor. Izbor za Boga i čovjeka. Izbor za djelotvornu ljubav, mir i dobro.

Nikola Kuzmičić

Ostale tekstove iz kolumne ovog autora potražite ovdje.

[facebook]Vjera ti je bitna? Klikni like[/facebook]