Gospa od Dobroga Uspjeha ukazala se redovnici Marijani de Jesus Torres u njezinu samostanu u Quitu, Ekvadoru. Tražila je da se napravi njezin kip i upozorila na smanjenje vjere i zvanja u 20. st.

GOSPA OD DOBROG USPJEHA

Na Svijećnicu se u nadbiskupiji glavnog ekvadorskog grada Quita slavi blagdan Gospe od Dobrog Uspjeha. Godine 2011. na današnji dan obilježila se 400. obljetnica priznanja ukazanja i posvete milosnog kipa.

Nemoguće je govoriti o ovim događajima, a da ne spomenemo koludricu Reda Bezgrješnog Začeća i službenicu Božju, kojoj je puno ime, Marijana Franciska od Isusa Torres y Berriochoa. Rođena u Španjolskoj, u Novi svijet krenula je sa svojom tetom i pet njezinih susestara koje su se uputile u Quito na utemeljenje samostana. Sa četrnaest godina, 1577., i sama je ušla u red, a u 26. godini je postala opatica i obavljala tu službu do smrti; često uz veliki otpor ostalih koludrica koje su htjele ublažiti pravilo, tako da je čak završila u nekoj vrsti samostanskog zatvora.

Majka Marijana imala je ukazanja od 1582. do 1634. Gospa joj je otkrila mnoštvo budućih dramatičnih događaja u 19. i osobito 20. st. i zatražila od nje da bude duša-žrtva, ne samo za svoj samostan ili svoju zemlju, nego za društvo i Katoličku Crkvu koji će prolaziti duboku krizu u tim stoljećima. Evo nekih od događaja koji su se već ostvarili; Gospa je majci Marijani objavila da će Ekvador postati republika, da će postojati jedan pravi katolički predsjednik (Gabriel Garcia Moreno) koji će zemlju posvetiti Presvetom Srcu Isusovu i kojega će ubiti masoni. Prorekla joj je da će Bezgrješno Začeće papa proglasiti dogmom, kao i papinu nezabludivost, te da će taj papa biti zatočenik u Vatikanu (Pio IX.). Za dvadeseto stoljeće je rekla da će biti stoljeće ćudoredne nečistoće, tek s malo djevičanskih duša, napadat će se brak i poticati ljude da žive u grijehu, ismijavati svećeništvo i Presveti sakrament. Osobito sredinom 20. st. bit će svećenika koji će lišiti katolike pravoga nauka, zbog čega će dobri crkveni pastiri patiti, a događat će se svetogrđa i zloporabe sakramenata. Kako bi se ta zlokobna vremena skratila tražila je neprestane vapaje Nebeskom Ocu, molitve, pokoru, mrtvenje. Obećala je dobar uspjeh onima koji je u tim teškim vremenima budu zazivali pod imenom Gospe od Dobroga Uspjeha. Ta će pobožnost njezinom čudesnom intervencijom pomoći obnovu Katoličke Crkve u vrijeme kad se sve bude činilo izgubljenim. Ovo podsjeća na “trijumf Srca Marijina” iz fatimskih poruka.

Izradu kipa na utjehu i učvršćenje samostana i vjernika Quita i vjernika svih vremena, odakle će sipati milosti onima koji joj se utječu, Gospa je zatražila 16. siječnja 1599. Tako će ljudi u budućnosti moći vidjeti kolika je njezina moć u ublaživanju božanske pravde i zadobivanju milosti i oproštenja grješnicima koji joj se obraćaju skrušena srca. Pogled na ovaj lik treba utješiti nevoljnike, jer je ona majka milosrđa koja je uvijek spremna čuti njihove vapaje i ublažiti im bol. Sljedećih deset godina se majka Marijana trudila ostvariti taj zahtjev te je biskup posvetio milosni kip 2. veljače 1611. Kip se čuva u klauzuri koncepcionističkih koludrica, a vjernici ga mogu vidjeti triput godišnje; od početka devetnice pred blagdan Svijećnice pa do 4. veljače, i u vrijeme svibanjskih i listopadskih pobožnosti.

Čudesni život majke Marijane od Isusa završio je 16. siječnja 1634. Gospa joj je otkrila vrijeme smrti kao i to da će ipak nakon tristoljetne skrivenosti njezino ime postati poznato; Marijana od Isusa je tražila da ostane nepoznata. Prvo čudo na njezin zagovor se dogodilo odmah nakon njezine smrti kada je progledala slijepa djevojčica nakon što je dotaknuta cvijetom iz krune službenice Božje. Za vrijeme obnove samostana 1906. otvoren je njezin grob, a tijelo je pronađeno potpuno očuvano, jezik je bio mek i vlažan, a kosa bujna. Od 1986. postulator kauze je bio msgr. L. E. Cadena y Almeida koji je napisao dvije knjige o životu Marijane od Isusa: “Građa za izradu lika jedne svetice” i “Proročka poruka službenice Božje sestre Marijane Franciske od Isusa Torres y Berriochoa i njeno točno ispunjenje kroz stoljeća”.

Sveci.net | Bitno.net