STUPOVI VJERE I ŽIVOTA

Kako učiniti svoju molitvu moćnom – savjeti Tomislava Ivančića

Pogledaj, koje molitve znaš napamet? Ali, sjeti se kako si ih dosad molio, brzo, ne razmišljajući, izgovarajući ih kao da bacaš riječi bez značenja pred nekog nepostojećeg. Preokreni svoju molitvu, obrati se, okreni molitvu svom srcu i svoje srce molitvi.

Foto: Shutterstock.com

Kažu da je molitva najintimniji čovjekov doživljaj. Dubine čovjekove duše tu se pojavljuju i otkrivaju pred samim Bogom. Čovjek se, stoga, srami molitve, teško mu je moliti u javnosti, pogotovo, ako treba sebe spontano izreći Bogu. Zato i postoje molitvene formule, različiti obrasci preko kojih možemo moliti zajedno s drugima, a da to izravno ne dira našu nutrinu i ne odaje intimu. Dobro je, stoga, znati naučene molitve, one koje recitiraju drugi, da bi mogao zajedno s drugima u Crkvi, kod kuće ili bilo gdje moliti.

Takve molitve mogu biti kao stupovi koji drže zgradu tvoje vjere i tvoga života. Ako, na primjer, svako jutro u uskrsno vrijeme izmoliš “Kraljice Neba, raduj se”, a u vrijeme od Presvetog Trojstva do Uskrsa “Anđeo Gospodnji”, osjetit ćeš kako si u svoj život udario tri stupa koji drže zgradu tvoga posla i života svaki dan. Naučiš li prije svakog jela izmoliti “Očenaš”, a nakon jela barem “Slava Ocu”, osjetit ćeš kako te hrana, tvoj boravak s obitelji i društvom za stolom ispunja i blagoslivlja. Naučiš li s ljudima u Crkvi ili drugdje naglas moliti “Očenaš”, doživjet ćeš kao da čitav svemir bruji vašom molitvom, kao da od vas nestaju strah i mrak, pale se svjetla, i kao da si se odjednom pretvorio u stotinu drugih ljudi koji u tebi mole, i ti s njima, i kako zbog toga postaješ jak. Ti postaješ čitava Crkva. I u tebi odjekuje glas sve braće ljudi, patnika i onih koji se raduju. Ili, naučiš li prekrižiti se prije svakog posla i reći barem “Bože, pomozi”, već si ušao u prostore Božje sile i snage koji osiguravaju uspjeh tvome poslu.

Kad šalješ pismo, blagoslovi ga i reci: “Gospodine, neka tvoj blagoslov ide s ovim pismom” i vidjet ćeš kako ćeš čudesno usmjeravati ljude na dobro i uspjeh, pravdu i mir. Ako prije svakog putovanja naučiš koju lijepu molitvu, ako se svaki put sjedajući u auto prekrižiš i izmoliš molitvu, doživljavat ćeš čudesna izbavljenja iz opasnosti. Nađeš li svaki dan vremena da sa svojom obitelji izmoliš krunicu, ulazit ćeš u spasenjsko događanje Isusa Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što ti naučeni obrasci molitve pomažu da možeš moliti zajedno s drugima, oni te i podsjećaju da se u svakoj prilici možeš obratiti Bogu. I još nešto, dok spontana molitva traži nadahnuće, raspoloženje i ljude pred kojima možeš izreći sebe, naučena ti molitva pruža mogućnost da uvijek dobro moliš, pogotovo ako izabrani molitveni obrazac odgovara tvome duševnom raspoloženju.

Drugim riječima, molitveni obrasci kao “Očenaš”, “Zdravo Marijo”, “Slava Ocu”, “Zdravo Kraljice”, “Krunica”, “Pod tvoju se obranu” i slične molitve poput kruha su koji ne moraš sam peći, nego ga kupiš od drugih, poput auta koji ne moraš popraviti sam, nego ga od drugih uzmeš i voziš, poput odijela koje ne moraš sam sašiti, nego ga kupiš, poput knjiga koje čitaš i upotrebljavaš za razvijanje svojih misli i osjećaja. No, posebno značenje imaju molitve koje nam je Bog darovao preko svoje objave. Takva je molitva “Očenaš”, zatim “Zdravo Marijo” i Psalmi.

Važno je, međutim, da molitveni obrazac koji moliš najprije pokušaš razumjeti. Tada to postaje posuda u kojoj ti sebe iznosiš Bogu i primaš preko nje Božje snage i milosti za sebe.

Pogledaj, koje molitve znaš napamet? Ali, sjeti se kako si ih dosad molio, brzo, ne razmišljajući, izgovarajući ih kao da bacaš riječi bez značenja pred nekog nepostojećeg. Preokreni svoju molitvu, obrati se, okreni molitvu svom srcu i svoje srce molitvi.

Počni s “Očenašom”. Sjeti se da je Isus prvi izgovarao te riječi, a sada ih ti za njim ponavljaš. To je, dakle, molitva tebe i Isusa. Sjeti se zatim da su milijarde kršćana kroz dvadeset stoljeća crkvene povijesti izgovarale tu molitvu. Sad ti ulaziš u bogatstvo tih ljudi. Vidjet ćeš, molit ćeš “Očenaš” tako da se nikada nećeš moći zaustaviti.

Neka ti Bog bude snaga u toj molitvi.

dr. Tomislav Ivančić

Bitno.net


Objavljeno: 7. svibnja 2017.

Možda vam se svidi