Čednost je tema oko koje nastaju mnoga neslaganja, čak i unutar skupine ljudi koja je smatra važnom. Što određuje što je čedno? Je li čednost objektivna ili subjektivna? Jesmo li uopće dužne biti čedne ili je na muškarcima da se kontroliraju? Željela bih se dotaknuti ovih pitanja, kao i podijeliti svoje standarde za vlastitu odjeću.

Najveće pitanje na koje sam se stalno vraćala u srednjoj školi bilo je li čednost objektivna ili subjektivna stvar; odnosno je li riječ o normi izvan nas samih ili o normi koju sami određujemo. S jedne strane, željela sam vjerovati da je posve objektivna i da postoji granica koju nitko ne bi smio prijeći s odjećom, ali, s druge strane, povijest pokazuje da je sasvim sigurno subjektivna, jer se ono što je bilo nezamislivo prije 200 godina danas smatra prilično čednim. (Sjećam se da sam se smijala kad sam pročitala da su susjedi Laure Ingalls Wilder podigli obrve na “kratke” suknje njezine kćeri Rose – to jest suknje do gležnja!)

Nakon dugog razmišljanja, konačno sam došla do zaključka: unutar širokog povijesnog okvira, čednost je subjektivna u svakom vijeku u odnosu na društveni pogled na doličnost. No, unutar određenog vremenskog razdoblja, postoji objektivan standard čednosti, koji ima granice koje se ne mogu prijeći bez zapadanja u grijeh.

Neke žene s kojima sam razgovarala o čednosti, sve katolkinje, branile su svoju veću slobodu izlaganja u odijevanju govoreći da se nisu dužne pokrivati samo zato što muškarci ne mogu kontrolirati svoje misli i želje. Ovo ne može biti dalje od istine! Sama Biblija pobija ovo gledište. Isus je rekao: „Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more“ (Mk 9,42). Ne vjerujem da je Isus mislio isključivo na malu djecu; ovo je bila općenita referenca na svu Božju djecu. Također, sveti Pavao kaže: „Dobro je ne jesti mesa i ne piti vina i ne uzimati ništa o što se tvoj brat spotiče“ (Rim 14,21).

Nemojte me krivo shvatiti – ne svaljujem svu krivnju na ženu. Potpuno se slažem da muškarci trebaju kontrolirati svoje oči, svoje misli i svoje želje. No, pobuđivanje u njima takvih misli i želja u prvom redu je na ženi, a daleko bilo od dobre katolkinje da bude uzrokom takve borbe u tuđoj duši! Pogrešno je stavljati čovjeku na teret da bude jak i odoli iskušenju i povodu za grijeh kojeg predstavljate vlastitom nečednošću. On može imati najčišće srce, ali razotkrivajuća odjeća može uzrokovati misli koje on ne želi ništa više nego što biste vi željeli da ih misli o vama, koje on tada mora smjesta nadvladati kako bi izbjegao grijeh.

Kako bih sve ovo stavila u kontekst onoga kako izgleda moj vlastiti ormar i koje linije povlačim za življenje čednosti, evo nekoliko jednostavnih pravila kojih se pridržavam. (Napomena: Ne želim implicirati da je ovo savršena mjera čednosti, niti da je to jedini način za biti istinski čedan. To je samo ono kamo su me dovela moja vlastita uvjerenja i kako se ja odlučujem pokrivati.)

* Suknje i haljine: Ne kraće od koljena (po mogućnosti da potpuno pokrivaju koljena). Bez proreza na njima. Ništa pripijeno uz tijelo.

* Majice: Dekolte ne dublji od širine prsta ispod ključne kosti i koji ne visi kad se nagnem. Ramena pokrivena. Bez skraćenih majica, prozirnih materijala, uskog kroja u predjelu prsa, naramenica ili materijala koje čine donje rublje vidljivim.

* Hlače: Ništa pripijeno uz tijelo ili usko, posebno u gornjem dijelu. Tajice ili hlače za jogu su isključene.

Iako smatram da je sve u okviru gore navedenih parametara čedno, ovih sam dana uglavnom bila u najduljim haljinama koje sam mogla pronaći. Proteklih godina preferirala sam haljine do koljena ili do sredine listova, ali posljednjih godinu dana želja za haljinama do gležnja bila je tako jaka i jednostavno sam se zaljubila u nenapadnost duge jednostavne haljine.

Što se hlača tiče, nisam od onih koje vjeruju da ih je grijeh nositi – pod uvjetom da nisu uske i razotkrivajuće (za mene to obično znači uzimanje broj većih jer su uobičajene ženske traperice vrlo prianjajuće). Zapravo, u onim prilikama u kojima nosim hlače, gotovo ih uvijek kombiniram s dugom košuljom ili džemperom za veću pokrivenost.

Što vi mislite o čednosti? U nastavku komentirajte kako je sami primjenjujete u praksi!

Izvor: Carmelitehomemaker