Danas je potrebno na svim razinama odlučno hoditi putem dijaloga, naglasio je Papa u susretu sa studentima i zaposlenicima Sveučilišta u Macerati. Kako je rekao, ulaganje u formaciju, škole i sveučilišta najbolja su investicija za budućnost jedne zemlje.

Sveučilište treba biti mjesto gdje se um otvara horizontima znanja, života, svijeta, povijesti. Istaknuo je to Sveti Otac, obraćajući se zaposlenicima i studentima talijanskog Sveučilišta u Macerati, dodajući kako se taj horizont „udvostručuje“ gledamo li na to da je svaka osoba, svaki student koji prijeđe prag sveučilišta, sam po sebi jedan svemir. Na sveučilištu se, dakle, susreću dva svemira: onaj svijeta, znanja i čovjeka, te osobe, mladog čovjeka s njegovom poviješću i osobnošću, njegovim snovima, intelektualnim, moralnim, duhovnim, kvalitetama, kao i njegovim ograničenjima, kazao je papa Franjo. Svaka je pojedinačna osoba svemir koji samo Bog poznaje u potpunosti, s poštovanjem bez premca.

Spojiti ta dva horizonta izazov je sveučilišta, istaknuo je. Iz dijaloga među horizontima svijeta i osobe proizlazi rast čovječanstva – prije svega rast samog studenta, koji se formira, sazrijeva u znanju i slobodi, u sposobnosti mišljenja i djelovanja, kritičkog i kreativnog sudjelovanja u društvenom i građanskom životu vlastitom kulturnom i profesionalnom kompetencijom, napomenuo je papa Franjo.

Taj ljudski rast može imati samo pozitivan učinak na društvo. Stoga, ulaganje u formaciju, škole i sveučilišta najbolja su investicija za budućnost jedne zemlje, istaknuo je Papa te se pozvao na svetog Johna Henryja Newmana, koji je pisao kako u sveučilišnom okruženju mlada osoba formira mentalnu naviku koja traje cijeli život, čiji su atributi sloboda, pravednost, smirenost, umjerenost i mudrost.

Spominjući se obraćanja rektora Sveučilišta u Macerati na početku audijencije, Papa se dotaknuo i aspekta susreta različitih kultura. Ne događa se to automatski, primijetio je – nije dovoljno okupiti profesore i studente iz različitih sredina. Potrebno je razvijati kulturu susreta – a sveučilište je svakako privilegirano mjesto za to, rekao je Sveti Otac, dodajući kako je Macerata rodno mjesto „velikog prvaka“ kulture susreta – o. Mattea Riccija. Papa je pohvalio sveučilište u nastojanju da aktualiziraju njegov primjer međukulturalnog dijaloga te kazao: kako je potrebno danas, na svim razinama, odlučno krenuti putem dijaloga. U svijetu u kojem moćnici nerijetko biraju put isključivanja, kulturu odbacivanja, potrebno je utrošiti vrijeme na dijalog, jer ono potom rađa plodom na puno veći i ljepši način, rekao je Papa.