Augsburški biskup Bertram Meier zalaže se za otvoreno suočavanje sa sumnjama, a prema njegovu mišljenju, vjera i sumnja se međusobno ne isključuju, izvještava Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).

„Sumnje su duhovne boli rasta kako bi se vjera ojačala“, kaže biskup Meier i poziva na transparentnije postupanje s tim problemom.

„Nevjerojatno je koliko nam je teško govoriti o sumnjama“, poručuje augsburški biskup u pastoralnoj poruci s pogledom na krizu u Katoličkoj Crkvi. „Mučne sumnje“ među vjernicima često su potisnute.

„S jedne strane, priznanje sumnje moglo bi se protumačiti kao znak slabosti, s druge strane, o sumnjama se jedva govori čak i u razgovoru s rodbinom i prijateljima, jer bi ih to moglo zbuniti ili čak narušiti njihovu vjeru“, kazao je.

„Borimo se sa svojim sumnjama transparentno i dosljedno! Svatko tko vjeruje može i sumnjati“, poručio je biskup Meier. Međutim, naglašava da treba biti jasno što je istinska sumnja. „Sumnja znači nešto drugo od skepticizma – svjesna odluka da se iz temelja preispita sve što mi se nađe pred očima.“

Sumnja se također razlikuje od nevjere, tj. stava da se ne želi vjerovati u Boga. „Nevjera je čin volje, a ne poteškoća u razumijevanju. Vjera i sumnja nisu međusobno isključujuće, ali vjera i nevjera jesu“, pojasnio je augsburški biskup.

Sumnje čak i pripadaju vjerovanju, nastavio je mons. Meier. „Sumnje su duhovne boli rasta kako bi se vjera ojačala.“ Jer Bog nije načelo, već onaj s druge strane s kojim se moramo suočiti. „Otvaranje Bogu već zahtijeva čin povjerenja.“

Crkvi će se u budućnosti mnogo toga oduzeti, dodaje augsburški biskup: novac, osoblje, nekretnine, posebna prava. Mračne crkve najavljuju teška vremena. Može biti neugodno. „Pa i ako moramo stegnuti remen, postoji jedna stvar od koje ne smijemo odustati: nepokolebljivo povjerenje u Boga. To nas čini otpornima na krize“, kazao je biskup Meier.

Poručio je da vjera „nije vjera bez dokaza, nego povjerenje bez rezerve“, prenosi KNA.