Iako kod nas u Hrvatskoj ima mnogo kvalitetnog vjerskog sadržaja, vjerni katolici koji žive u Sjevernoj Americi – još od vremena biskupa Fultona Sheena, koji je svojom evangelizacijom putem malih ekrana pridonio obraćenju mnogih – uvijek su bili korak ispred po pitanju evangelizacije putem medija. Slično tome, i zadnjih godina iz SAD-a dolazi pregršt kvalitetnih katoličkih video i audio sadržaja – kako na YouTubeu, tako i na drugim platformama. Ovdje ću istaknuti nekoliko autora, kanala, podcasta, ali to je samo grebanje po površini. Svaki od njih ima duboku arhivu sadržaja u kojoj se mogu pronaći razni odgovori na razna pitanja, za odgoj i edukaciju ili zabavu. Mogu vam pomoći u inspiraciji da i sami kreirate ovakav sadržaj. Ako ne razumijete engleski, YouTube nudi automatski prijevod svakog videa.

Matt Fradd – Australac koji živi u Steubenvilleu, Ohio u SAD-u. Matt je najpoznatiji po svome podcastu Pints with Aquinas zbog kojeg je dobio titulu “katoličkog” Joea Rogana. Duge rasprave, svjedočanstva, debate i diskusije o katoličkoj vjeri ono je o čemu Matt razgovara sa svojim gostima, a gosti su raznovrsni, od svjetski katoličkih ličnosti kao što je Scott Hahn do običnih vjernika koje je upoznao i koji imaju zanimljivu priču.

Ascension Presents – katolički medijski apostolat. Za sebe kažu da “nastoje kroz medije predstaviti istinu i ljepotu katoličke vjere te odgovoriti na čežnje ljudskog srca preobražavajućom snagom evanđelja”. Poznati američki svećenik Mike Schmitz najpoznatije je lice Ascensiona i prisutan je na svim njihovim YouTube kanalima. Osim glavnog YouTube kanala Ascension Presents, tvorci su nekih od najpopularnijih katoličkih podcast ikad: Bible in a Year podcast i Catechism in a Year podcast. Oba podcasta bila su na samom vrhu raznih podcast ljestvica. Imaju sadržaje za duhovni rast, za obitelji, za samce, te mnoštvo drugih tema. Tu je i Sundays with Ascension u kojem svake nedjelje vlč. Mike Schmitz objavljuje svoje propovijedi.

Word on Fire Catholic Ministries i Bishop Robert Barron – još jedan katolički medijski apostolat iza kojeg stoji svjetski poznati biskup Robert Barron. Biskup Barron davno je, još kao svećenik, započeo svoju YouTube karijeru te je redovito objavljivao komentare o raznim filmovima, knjigama i događajima. Danas biskup Barron na svom YouTube kanalu (putem kojega ga prati oko 700 tisuća pretplatnika) ima podcast, nedjeljne propovijedi, kateheze i bogatu arhivu sadržaja. Uz to, kvalitetan sadržaj proizvodi i Word on Fire Institute, platforma biskupa Barrona za edukaciju i evangelizaciju.

Biskup Robert Barron/Foto: Catholic Church England and Wales

Messy Family Project – bračni par Hernon, koji ima desetero djece i 23 unučadi, svoj je osobni podcast o braku i roditeljstvu pretvorio u apostolat za brak i obitelji. U više od 260 epizoda podcasta obradili su mnoštvo tema iz područja odnosa muža i žene, otvorenosti životu, odgoja djece, vođenja financija, obiteljske molitve, zajedničkog odmora, spolnosti itd. Oni su definitivno izvor broj jedan kad su u pitanju ovakve teme. Njihova stranica nudi ogromnu količinu sadržaja za brak i obitelj. Nedavno su pokrenuli i YouTube kanal, a njihove podcaste možete naći na njihovoj stranici ili na svim popularnim podcast platformama (Apple Podcast, Spotify, itd). Za sebe kažu: “Ljudi nam stalno govore: ‘Imate 10 djece?! Kako vam to uspijeva?’ Metodom pokušaja i pogreške, baš kao i vi! Djeca ne znaju (srećom!) da većinu vremena roditelji samo izmišljaju stvari u hodu. Sjećamo se da smo tražili nekoga da nam kaže savršen način da budemo roditelji, ali onda smo konačno shvatili – savršen način ne postoji! Još uvijek smo u rovovima s našom djecom od 6 do 23 godine i unukom na putu. Roditelji nikad ne prestaju učiti. Odgajanje desetero djece pokazalo nam je da je biti roditelj teško, ali ne i nemoguće. Strastveni smo za obitelji i ovdje smo da vam damo nadu! Samo zapamtite – ne morate biti savršeni. Realnost je da su brak i obiteljski život neuredni.”

The Catholic Gentleman – podcast za muškarce katolike na temu življenja u kreposti i svetosti u suvremenom svijetu. Uz intervjue i komentare, emisijom se nastoji pružiti praktični uvid u život muškaraca svih dobi.

Chris Stefanick – na katoličkoj YouTube sceni prisutan je još od 2008. godine. Sebe naziva “katolikom u stvarnom životu” (Real Life Catholic), te o svom apostolatu kaže: “Mi dijelimo Isusovu ljubav i pomažemo drugima da učine isto. Palimo hrabru, zaraznu vjeru u srcu svakog katolika u Americi, gradeći pokret katolika koji dijele ljepotu, snagu i istinu evanđelja sa svijetom koji ga je uglavnom zaboravio.” Chris je čest govornik na okupljanjima mladih katolika u Americi, a njegov YouTube kanal izvor je mnogih korisnih razgovora, kratkih inspirativnih videa i snimaka njegovih predavanja.

St. Paul Center for Biblical Theology – neprofitna istraživačka i obrazovna ustanova koja promiče proučavanje Svetog pisma koje mijenja život iz srca Crkve. Centar služi svećenstvu i laicima, studentima i znanstvenicima, s alatima za istraživanje i učenje. Iza ovog centra stoji veliki Scott Hahn i mnogi njegovi suradnici. Na njihovom YouTube kanalu pronaći ćete kvalitetni teološki sadržaj, tumačenje Sv. pisma, predavanja na različite teme iz života Crkve, kateheze itd.

Augustine Institute | The Catholic Faith Explained – kanal na kojem autori pokušavaju objasniti katoličku vjeru na jasan i pristupačan način. Osim biblijskih studija i podcasta o svecima Crkve, odnedavno su postali poznati i po komentarima na seriju “The Chosen” u kojima nastoje dati katolički pogled na seriju.

The Thomistic Institute – ima zadaću promicati katoličku istinu u suvremenom svijetu jačanjem intelektualne formacije kršćana na sveučilištima, u Crkvi i širem javnom prostoru. Temelj im je misao sv. Toma Akvinskog, “univerzalnog doktora Crkve”. Njihov YouTube kanal sadrži niz besplatnih videotečajeva pod nazivom “Aquinas 101” koji vam pomaže suočiti se s najvažnijim filozofskim i teološkim pitanjima života uz pomoć mudrosti sv. Tome.

The Counsel of Trent – popularni katolički podcast Trenta Horna koji katolicima pomaže odgovoriti na najteže prigovore protiv katoličke vjere. Svaka epizoda Tridentskog savjeta daje slušateljima “vodič za razgovor” koji će im pomoći da svoju katoličku vjeru podijele s bilo kim. Sadrže zabavna, informativna i praktična objašnjenja vjere kao i intervjue s najboljim katoličkim piscima i govornicima u današnjem svijetu.

Catholic Answers – jedna od poznatijih katoličkih apologetskih organizacija. Njihovi stručnjaci, poznati kao apologeti, s bogatim iskustvom daju duboke odgovore na pitanja o pravom nauku Crkve. Cilj im je poticati rast vjere među katolicima, vratiti one koji su nekad bili dio zajednice, a nekatolike usmjeriti prema punini istine.

lighted red text signage

Foto: Mohammad Metri

Godsplaining – podcast koji vode petorica dominikanskih fratara Provincije svetog Josipa. U svakoj epizodi pomažu svojoj publici produbiti vjeru, potiču pouzdanje u molitvi te da se suoče s aktualnim životnim izazovima. Tumačenjem crkvenog Svetog pisma i tradicije donose ideje koje pomažu rješavanju hitnih životnih pitanja.

GabiAfterHours – Dugogodišnji katolički youtuber koji promiče pobožnost prema Gospi, molitvu krunice, posvetu Srcu Marijinu, a u zadnje je vrijeme glavni izvor za videa egzorcista oca Chada Rippergera. Kanal je bogat svjedočanstvima mladića kojima je krunica promijenila živote.

Brian Holdsworth – Katolički komentator, apologet, pisac, govornik i komunikacijski stručnjak iznosi svoje perspektive putem videokomentara na teme koje smatra zanimljivima, stavljajući naglasak na kulturu, moral i religiju. Njegova analiza proizlazi iz osobnog iskustva prakticiranja katoličke vjere, pružajući gledateljima uvid u različite aspekte njegova razmišljanja. Njegovi videozapisi o liturgijskoj glazbi potaknuli su mnoge rasprave u katoličkoj online sferi.

Spomenuo bih još:
The Catholic Talk Show – vjeran, duhovit, zabavan i informativan podcast.
Lila Rose – katolička pro-life aktivistica koja u svom podcastu istražuje pitanja odnosa, posla, zdravlja, identiteta, svrhe i vjere zaranjajući duboko u neka od najkontroverznijih pitanja današnjice.
Cameron Fradd – supruga spomenutog Matta Fradda govori o braku, vjeri, zdravlju i pronalasku istinske ženstvenosti.
Emily Wilson – priprema za brak, vjera i ženstvenost.
Harpa Dei – tri sestre i brat pjevaju gregorijanske korale.
Keith Nester – bivši pastor s više od 20 godina iskustva, obraćenik na katoličanstvo, muška duhovnost.
Michael Knowles – jedno od glavnih lica Daily Wirea, najvećeg konzervativnog medija u SAD-u, prakticirajući katolik, na svom YouTube kanalu redovito objavljuje svjedočanstva.
Classic Catholic Audiobooks – besplatni katolički klasici u audioformatu.
FOCUS Catholic – kateheze za studente.
Capturing Christianity – podcast i YouTube kanal koji naglasak stavlja na intelektualni sadržaj te donosi debate između ateista i kršćana.