Poznati katolički youtuber Cameron Bertuzzi čiji se kanal dobrim dijelom bavi apologetskim pitanjima snimio je 20-minutni video u kojem je donio popis 10 najboljih debata između vjernika i nevjernika po pitanjima Božjeg postojanja, odnosa Boga i morala, kozmologije i sl.

Bertuzzi je uz svaku od debata dodao i oznaku „za početnike“, „umjereno zahtjevno“, „napredno“, ovisno o tome koliko je izneseni sadržaj zahtjevan za praćenje.

10. Matt Flannagan i Jason Thibodeau: Eutifronova dilema (umjereno zahtjevno)

Eutifronova dilema je pojam koji potječe iz jednog od Platonovih dijaloga. Ukratko, Eutifron postavlja dilemu: 1) Zapovijeda li Bog nešto zato što je to dobro? ili je 2) Nešto dobro zato što to Bog zapovijeda. Ako vas zanima odgovor na to pitanje poslušajte ovu debatu.

9. Graham Oppy i Rob Koons: Od nužnog bića do Boga? (napredno)

Ova debata bavi se tzv. pitanjem „praznine“ koje ukratko glasi: Čak i ako pretpostavimo da postoji neko „nužno biće“, mora li to „nužno biće“ samim time biti Bog.

8. Randal Rauser i Joe Schmid: Debata đavoljeg odvjetnika (umjereno zahtjevno)

U ovoj su debati kršćanin (Randal Rauser) i agnostik (Joe Schmid) zamijenili pozicije tako da je kršćanin branio ateističku poziciju, a agnostik teističku. Bertuzzi je istaknuo kako je Schmidova obrana postojanja Boga jedna od najboljih koje je čuo u životu, iako Schmid očito nije vjernik. Također „zamjene uloga“ pomažu nam imati više razumijevanja za argumente drugog.

7. Daniel Dennett i Alvin Plantinga Debate: Znanost i religija (napredno)

Debata je održana na sveučilišnoj konferenciji, pa je samim time jedna od zahtjevnijih na popisu. Značaj ove debate je, osim u njenoj kvaliteti, u imenima koja u njoj sudjeluju. Daniel Dennett je uz Richarda Dawkinsa, Sama Harrisa i Christophera Hitchensa jedan od četiri „jahača ateizma“ dok je Platinga jedan od najznačajnijih živućih epistemologa i filozofa religije. U tom je smislu ova debata sudar najboljeg od kršćanske filozofije i najboljeg od ateizma.

6. William Lane Craig i Erik Wielenberg: Bog i moral (umjereno zahtjevno)

Ovo je prva formalna debata na popisu, napravljena po pravilima debatiranja. Bertuzzi ističe da su dvojica sudionika svoje argumente pripremili mjesecima, ili čak godinama prije same debate, što osigurava visoku kvalitetu argumenata. Erik Wielenberg koji brani ateističku poziciju vjeruje da moral jest objektivan, tako da se debata ticala nužnosti Boga za postojanje objektivnog morala.

5. William Lane Craig i Peter Millican: Postoji li Bog (za početnike)

Bertuzzi je istaknuo kako je prednost ove debate u tome što iznosi vrlo kvalitetan sadržaj koji je prilagođen širokoj publici. William Lane Craig možda je i najpoznatiji suvremeni apologet, a Bertuzzi tvrdi da mu je Millican solidno parirao argumentima što ovu debatu čini posebno zanimljivom.

4. William Lane Craig i Shelly Kagan: Je li Bog nužan za moral? (za početnike)

Ovo zapravo nije bila prava debata nego prijateljski dijalog. To vjerojatno opravdava činjenicu da je djelovalo kako je William Lane Craig po prvi puta bio slabiji u argumentaciji, što je gotovo nemoguće postići i daje ovom dijalogu četvrto mjesto na listi.

3. William Lane Craig i Sean Carroll Bog i kozmologija (umjereno zahtjevno)

Ovo je još jedna debata koja uključuje Williama Lane Craiga, a ticala se pitanja podupire li kozmologija postojanje Boga ili ne. Teme koje je debata uključivala su: Početak svemira, fine tuning (fino podešavanje), Boltzmannov mozak (Boltzmannov misaoni eksperiment s mozgom sugerira da je vjerojatnije da će se jedan mozak spontano formirati u praznini, a ne da će cijeli svemir nastati na način na koji kozmolozi misle da se doista dogodio.)

2. Bertrand Russell i Frederick Copleston: Kozmološki argument (napredno)

Ova debata je trajala samo 17 minuta, a dogodila se davne 1948. što govori o njezinoj povijesnoj važnosti. Bertuzzi ističe da je zapanjujuća stvar vezana uz ovu debatu to što su prigovori koje je Russell iznio prije 75 godina još uvijek aktualni i još uvijek ih se često koristi i razvija. S druge strane Copleston se pokazao kao dostojan protivnik slavnom Russellu.

1. William Lane Craig vs. Christopher Hitchens: Postoji li Bog? (za početnike)

Vjerojatno se nećete začuditi što se u debati koja je na prvom mjestu opet pojavljuje ime Williama Lane Craiga koji ovog puta debatira protiv jednog od već spomenutih “jahača ateizma” Christophera Hitchensa. Značaj ove debate je što je Lane Craig kako bi se sučelio s Hitchensom izašao iz svojeg uobičajenog područja izvlačenja zaključaka iz dobro posloženih premisa te pokrio vrlo široko područje popularnih tema na koje ga je Hitchens izazvao.