Sveti Homobonus iz Cremone svetac je zaštitnik poduzetnika. Za razliku od većine svetaca o kojima slušamo, ovaj je čovjek bio laik u svakome smislu te riječi. Rođen je u Italiji, u bogatoj obitelji, i kao što je slučaj kod mnogih poduzetnika, radio je u obiteljskome poslu što ga je naslijedio od svojega oca. Kada mu je otac preminuo, on je uz inovacije taj skroman, ali uspješan krojački obrt pretvorio u nešto veće, odvažnije i svježije.

Ime svetoga Homobonusa, doslovno prevedeno, znači „dobar čovjek”. Što možemo naučiti od ovoga poduzetnika koji je na svojemu poduzetničkome putu imao raznih borbi? Od njegove neumoljive predanosti Bogu, njegove jasnoće razmišljanja vezano za poslovnu disciplinu, i njegova gledanja na talente i sposobnosti – mnogo se toga može naučiti od ovoga dobroga čovjeka. Vlasnici obrta i malih poduzeća mogu nekoliko elemenata njegove poslovne discipline usvojiti i prilagoditi svojemu vlastitome poduzetničkome putovanju:

Uzajamnost kao način poslovanja

Kod nas je poduzetnika korporacijsko davanje često usputna pomisao o kojoj razmišljamo 31. prosinca. No koliko bi drugačija bila naša vjera i naš poslovni život kada bismo posao gledali kao poziv da pomažemo potrebitima, ili ljudima kojima trebaju naši talenti, prijateljstvo, i naše mentorstvo? Što kada bismo svoj rad gledali kao dar od Boga, koji treba davati drugima? Što kada bi davanje vezano uz određene ciljeve bilo razlogom našega rada, a ne mogućnošću za veću prepoznatljivost i profit, ili pak za manje poreze? Usporedba o talentima (Mt 25,14-30) podsjeća nas da smo pozvani Bogu vraćati darove koje nam je dao, a onda ćemo biti i nagrađeni u skladu s time. 

Nakon što su njegovi imućni roditelji preminuli, sveti Homobonus naslijedio je veliku svotu novca. No, za razliku od mnogih drugih svojih kolega poduzetnika, Homobonus je svoje nasljedstvo vidio kao način da daje mnogo više nego što je njegova crkva tražila ili zahtijevala od njega. Često je dolazio siromašnima u njihovim domovima – ne da ih kritizira, nego da ih blagoslovi financijskom potporom, hranom i odjećom, a usto bi ih blago pozivao na pokoru i svet život. Zapravo se činilo da o svojoj milostinji ne određuje granice, znajući da će mu Gospodin uzvratiti stostruko za njegovu velikodušnost i brigu za ljude u potrebi. Njegova milostinja uistinu jest bila blagoslov, budući da ga svaki čin dobrote zapravo nije činio manje bogatim, nego je njegovo bogatstvo raslo.

Biti vođa, a služiti

Koliko često mi zastanemo i promislimo je li put na kojemu se nalazimo kao poduzetnici i vlasnici obrta ili poduzeća jedan svet zadatak? Možemo slijediti Homobonusov primjer, znajući da je i oni vidio svoj posao kao još jedan način da ljubi Boga. Homobonus je koristio svoj utjecaj, svoje znanje, i svoj financijski uspjeh kao način da služi Bogu kao kanal Njegove milosti.

Homobonus je svoj dom otvorio svakome, i svoj imetak dijelio je sa svakom osobom u potrebi. Neumorno je radio da ispravi svaku prepirku između vlasti, obrtnika, i građana svojega grada, i posvetio se konceptu tjelesnih i duhovnih djela milosrđa. Ljubio je svoju katoličku vjeru, i njome se služio pri donošenju svake odluke. Isus nas podsjeća da tako činimo: „A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.” (Mt 22,37-39)

Bog uvijek – Bog na prvome mjestu

Vođenje posla ima sebi svojstvene svakodnevne pritiske i iskušenja, ali u Božjim je očima najvažnije da svoj posao vodimo kreposno. U svojemu svakodnevnome poslu mi očitujemo kako izgleda hod u vjeri. Sveti Homobonus znao je da iskušenje može brzo dovesti do pokvarenosti. Svakoga se dana borimo s ohološću, pohlepom… pa čak i sa spominjanjem imena Gospodnjega uzalud.

U središtu Homobonusova života bila je njegova vjera. Svakodnevno primanje svete pričesti i česta molitva bili su iznimno važni za njegovu obitelj i za njegov posao, i to toliko da je ovaj imućni svetac preminuo pred oltarom, promatrajući raspelo. On nas tako može – u pretrpanosti našega radnoga dana – podsjetiti da stavljanje Boga na prvo mjesto zahtijeva Euharistiju, a da u Euharistiji mi dobivamo snagu živjeti cjelovitijim životom, unoseći Boga u svoj posao i donoseći svoj posao Bogu (Mt 7,13-14).

Molitva poduzetnika:

Voljeni i kršćanske ljubavi puni sveti Homobonuse, svojim poštenjem i dobrom voljom dobro si služio svojoj zajednici. Pomozi mi nasljedovati tvoj primjer, i ne popustiti pred iskušenjima pohlepe i lakih prečica, kojima se ranjava druge ljude. Molim za tvoje vodstvo u svojemu poslu, kako bih napredovao odabirući krepost, a ne pohlepu. Amen. 

Izvor: Catholic Women in Business | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.