Ekskluzivno samo na portalu Bitno.net donosimo izvatke iz bestselera „Jedi, posti, slavi – Iscijelite tijelo i nahranite dušu“. Ovaj vodič kroz duhovne i tjelesne dobrobiti posta otkriva zašto suvremena znanost i drevna kršćanska tradicija preporučuju post za zdrav život i donosi detaljni program posta. U ovom izvatku iz knjige „Jedi, posti, slavi – Iscijelite tijelo i nahranite dušu“ saznajte odgovor na sveprisutan i loš argument protiv posta: ako Bog želi da postimo, zašto nam Isus nije zapovjedio post?


Nikakvo čudo, dakle, što post smatramo pomalo ludim. Možda je to bilo u redu za nekakve pustinjake i askete, za sv. Franju Asiškoga ili Katarinu Sijensku. Ali dajte, molim vas. Isus nam je rekao da nosimo svoj križ, a ne da tražimo načine da umremo. Kako će nam izgladnjivanje pomoći da upravimo misli Isusu? Tko je još doživio viđenje tijekom programa mršavljenja? U redu. No ovi prigovori često prikrivaju argument protiv posta koji je sveprisutan i loš: ako Bog želi da postimo, zašto nam Isus nije zapovjedio post? Odgovor je jednostavan: zato što je pretpostavio da će oni koji ga slijede postiti. U poglavlju Matejeva Evanđelja koje slijedi nakon Isusova četrdesetodnevnoga posta u pustinji Isus se obraća svjetini u propovijedi na gori. Kaže da je Bogu stalo do toga što činimo i zašto to činimo. „Kada dakle dijeliš milostinju“, na primjer, trebao bi to činiti diskretno, a ne očekivati priznanje. „Tako i kad molite“, činite to u privatnosti i ne privlačite pozornost. „I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste“ (Mt 5,16)

Vidite? Isus je uzeo zdravo za gotovo da će njegovi sljedbenici davati milostinju, moliti i postiti. Nije zapovijedao nešto što se podrazumijevalo. Umjesto toga objasnio je kako je to najbolje činiti. Samo zato što se može postiti i na loš način ne znači da ne bismo trebali postiti uopće.

Zašto onda većina kršćana ne posti? Mi katolici mislimo da postimo. Uzdržavamo se od neke hrane na određene dane ‒ Čista srijeda, korizmeni peci, sat vremena prije pričesti (i taj sat nazivamo postom!). U prošlosti su mnogi protestanti iz principa izbjegavali post. Smatrali su da to miriše na opravdanje djelima i papinstvo te da će ih na koncu dovesti do katoličanstva. No posljednjih desetljeća evanđelistički 1 protestantski autori, poput Richarda Fostera, autora knjige Celebration of Discipline, pokušavaju među protestantima obnoviti tu drevnu kršćansku disciplinu.

To je pomoglo položiti temelje za neke istaknute pokrete koji u protestantskim krugovima promiču post. Još uvijek se sjećam borbe Billa Brighta za četrdesetodnevni post tijekom 1990-ih. U novije vrijeme pastor Rick Warren otkrio je boljitke posta pa ga je počeo zagovarati u crkvi Saddleback u Kaliforniji. Nažalost, ovakvi pokušaji obično započnu uz puno pompe, a završe uzdahom poraza. Opće pravilo i dalje vrijedi: neki protestanti poste, no to nije praksa cijele skupine koja bi imala utemeljenje u kršćanskom kalendaru.

Ako će većina kršćana na pravi post gledati kao na nešto čudno, nevažno, legalistično, opcionalno, čak i nezdravo, nećemo ga učiniti sastavnim dijelom života i nikad nećemo uživati u blagoslovima ‒ fizičkim, mentalnim i duhovnim ‒ koje post nudi. Potrebna nam je promjena razmišljanja.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Jedi, posti, slavi – Iscijelite tijelo i nahranite dušu. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Footnotes

  1. Evanđelizam (engl. evangelicalism) je transdenominacijski revivalistički pokret unutar protestantizma, nap. prev.