Možda ste bili na nekome tečaju, duhovnoj obnovi, ili radionici. Možda ste imali poticajno iskustvo u molitvi, ili je neki razgovor u vama probudio duboku želju za obraćenjem i slijeđenjem Krista u Crkvi koju je On osnovao – Katoličkoj Crkvi. Možda ste uzbuđeni i puni nade da ćete izgraditi novi i bolji svijet, ili ste shvatili koliko vam sakramenti trebaju radi vas samih. Što god vas je dovelo dovde, prvi se put približiti Božjem milosrdnom zagrljaju intenzivno je iskustvo! Ipak, postoje neke stvari koje morate znati kako ne biste bili frustrirani ili obeshrabreni u trenucima kada se vaš početni entuzijazam smanji.

Putovanje vjere uistinu je dugo.

Kako biste se mogli realistično suočiti s tim prelijepim procesom približavanja Bogu i dopuštanja Kristu da obrati vaše srce, želim s vama podijeliti nekoliko savjeta iz vlastitoga iskustva. Usuđujete li se otkriti o čemu se sve tu zapravo radi?

1. Vi ste se promijenili, ali drugi nisu

Možda ste odlučili početi mijenjati mnogo stvari u svojemu životu. Ipak, zapamtite da su vaša obitelj, prijatelji, poznanici i svijet oko vas uglavnom ostali isti. Možete se osjećati usamljeno, ali imat ćete tu prednost što ćete biti sigurni da vas sada prati Bog. Sada cijeli svijet vidite novim očima, i nemojte biti obeshrabreni.

2. Možda ćete morati pronaći nove prijatelje

Upravo zato što ste vi ti koji ste se promijenili, morat ćete promijeniti prijatelje ako vam oni stari ne pomažu da postanete bolje osobe ili da ostvarite svoje snove. To nije uvijek samo pitanje prekidanja prijateljstava, nego distanciranja od svih koji bi vas mogli sprječavati u ostvarivanju cilja oko kojega se sada želite potruditi.

3. Ne očekujte savršenstvo preko noći – ovdje se radi o putovanju

Zapravo, to je gotovo nemoguće (kažem „gotovo” jer Bog doista može učiniti sve, ali rijetki prime toliku milost). No jest obavezno da svaki dan radimo na tome da nastojimo živjeti svoju vjeru što je dosljednije moguće. Pronalaženje Boga potiče nas da tražimo obraćenje, i to je veoma dobro, ali sjetite se da se to ne događa preko noći, nego da se radi o cjeloživotnome procesu. I zato se nemojte obeshrabriti kada se vaš „stari ja” ponovno pojavi sa svojim manama, zagriženostima i pogrešnim stavovima kojih se nastojite osloboditi. Ne brinite se, ustanite i nastavite raditi na tome da budete bolji.

4. U nekome trenutku možda budete u iskušenju napustiti Crkvu

Da, vi mijenjate svoj stil života. Sada znate da mnoge stvari koje ste nekada radili teško vrijeđaju Boga. Kada se to dogodi, neki se povuku i napuste Crkvu kako bi „utišali svoju savjest”, i nastave sa svojim nekadašnjim životnim stilom. I među ljudima u Crkvi nailazimo na neke ljude koji svoju vjeru ne žive dosljedno – nemojte da vas to obeshrabri. Krist nikada nije obećao da će Njegova Crkva biti savršena i besprijekorna. Upravo suprotno: obećao je da će žito i kukolj biti pomiješani do kraja vremena (Mt 13, 24-30).

5. Zapamtite da vjera nije osjećaj

Bit će trenutaka kada ćete se osjećati jako dobro i sve će biti lijepo – uživajte u njima! No sjetite se da će biti i trenutaka kada nećete osjećati ništa, ili još gore, osjećat ćete se napuštenima. Sjetite se da se Božja ljubav ne može mjeriti prema intenzitetu vaših osjećaja. Ne dopustite da vas lijenost i obeshrabrenost spriječe da idete u crkvu, primate sakramente, molite, ili čitate Bibliju. Znat ćete da je vaša vjera sazrela kada vam motivacija više nisu osjećaji, već uvjerenje da ljubite Boga jednostavno radi Njega samoga, pa čak i kada nemate duhovnih ushićenja.

6. Rastite u molitvi

Na duhovnim obnovama nas uče jednostavnim načinima molitve, ali nemojte ostati na tome: naučite nove oblike molitve, duhovno rastite. To činite malo-pomalo. Kao i u svemu, nemojte sebi postavljati neostvarive ciljeve, i tako riskirati dosadu i frustraciju. Sjećam se kako sam na početku svojega procesa obraćenja odlučio svakoga dana razmatrati i moliti krunicu po pola sata, što se pokazalo prevelikim očekivanjem. Prvo moramo „istrenirati” svoj duh. Počnite s 10 ili 15 minuta svakodnevne molitve ujutro ili navečer, ili razmatrajte po jedno otajstvo krunice. Nakon nekoga razumnoga vremenskoga razdoblja možete postupno produljivati svoje vrijeme za molitvu.

7. Možda je vaš mentalni sklop bio drugačiji od onoga što zapovijeda Crkva

Kao što znate, Crkva se protivi određenim polemičnim pitanjima. Ako vam se nešto ne sviđa, istražite, pitajte. Crkva ne donosi nasumične odluke, a niti vam želi isprati mozak ili da prestanete koristiti razum. Jedan od mojih najdražih književnika, G. K. Chesterton, jednom je rekao: „Kada uđe u Crkvu, čovjek mora skinuti šešir, a ne glavu.” Ipak uvijek uzimajte u obzir da Crkva štiti čovjeka u njegovoj cjelovitosti, a ne samo njegove osjećaje.

8. Nemojte svoju crkvenu službu pretvoriti u druženje

Ako se još niste pridružili nekoj društvenoj službi, razmislite o tome, jer je lakše živjeti svoju vjeru u zajednici. No zapamtite da crkvena služba nije društvo u koje čovjek zalazi samo kako bi našao nove prijatelje, ili da kasnije ide na večeru, u izlazak, ili da nađe bolju polovicu. Dopustite da vaša crkvena služba ili župna zajednica budu mjesto gdje ćete možete susresti Boga, i gdje vaša vjera može rasti i sazrijevati. Tamo nađite prijatelje koji će vas stvarno dovesti do Krista.

9. Učite o svojoj vjeri

Prva je zapovijed „Ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim…”, ali i svojom inteligencijom! Počnite čitati Bibliju (malo-pomalo), čitajte Katekizam Katoličke Crkve (u njemu ćete naći sve u što vjerujemo), gledajte na internetu videa katoličkih govornika, ili otiđite na tečaj apologetike. Učinite sve što je dobro i što vam pomaže rasti u poznavanju vaše vjere. Mnogi ljudi će vas ispitivati za vrijeme vašega procesa obraćenja, i zato je dobro uvijek biti spreman dati objašnjenje svakome tko vas upita o tome što vjerujete. Kako sam već rekao, postavljajte sebi jednostavne i realistične ciljeve.

10. Ustrajte, budite dosljedni

Nemojte se obeshrabriti – proces obraćenja je dug. Makar pali ne znam koliko puta, uvijek ustanite. Živjeti sakramente ključno je za putovanje na koje ste upravo krenuli, naročito sakramenti ispovijedi i euharistije. Mnogo molite, i postupno činite Krista središtem svojega života.

11. Razgovarajte o Kristu…

Neka vaš primjer govori više od vaših riječi. Neka sve što radite, kažete, podijelite na društvenim mrežama, pa čak i sve što kupujete, pokazuje da slijedite Isusa iz Nazareta. Ima jedan odličan citat koji se (pogrešno) pripisuje svetom Franji Asiškome: „Propovijedaj Evanđelje, a ako treba, služi se riječima.” Zadajem vam izazov da doista živite te riječi.

12. I zapamtite: vi ste katolici ma gdje bili

Vjera utječe na cijeli vaš život (barem bi trebala). I zato vas pozivam, molim vas, preklinjem vas… ne budite katolik samo nedjeljom u svojoj župnoj crkvi. Svijet treba vas i vaše svjedočanstvo kako bi znao da ga Bog ljubi.

Nadam se da vas ove stvari nisu obeshrabrile. Ako ste tek započeli svoj proces obraćenja, i ne znate što biste učinili, dobro bi bilo da pronađe duhovnoga vođu, najbolje svećenika.

Izvor: Catholic Link | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.