Imaš poteškoća s čitanjem Svetoga pisma? Ne nalaziš vremena za čitanje, a ako se vrijeme i nađe, ne znaš odakle krenuti? Biblija ti izgleda kao zbirka nejasnih, teških i pomalo razbacanih povijesnih tekstova koje uopće ne razumiješ? Razloga za nečitanje Svetoga pisma može biti doista mnogo. Ipak, jedno je sigurno: sve te to uvelike obeshrabruje i na kraju se dogodi ono što tvoj neprijatelj zapravo i želi – odustaješ (ako uopće kreneš).

Nedavno smo na našem Instagram profilu pitali pratitelje koliko često čitaju Sveto pismo i čitaju li ga uopće. Brojke su nas doista iznenadile: od skoro 2000 sudionika u anketi njih čak 60 posto uopće ne čita Bibliju ili ju čita manje od tri puta tjedno. Upravo su nam te brojke bile dovoljno snažan poticaj da nešto poduzmemo i pokušamo doprinijeti stvaranju pozitivnih trendova.

Nečitanje Svetoga pisma ili svjesna nebriga o tome da se ta navika promijeni zapravo znači svjesno odbijati upoznati svoga Tvorca, Boga Oca koji nam se u potpunosti objavio u liku Isusa Krista. Ako nemamo razvijenu naviku svakodnevnoga čitanja Biblije, unatoč svim preprekama i borbama, vrlo lako možemo otići u neku zabludu, postati žrtvom neprijateljevih podvala i manipulacija. Tako ostajemo u ropstvu, dok nas Gospodin zove da zakoračimo u slobodu djeteta Božjega.

Kao vjernike katolike Crkva nas u svojoj mudrosti potiče i na neki način obvezuje na svakodnevno čitanje Svetoga pisma. Ne zato što nam želi neprestano nametati obveze i pravila, već zato što je kompletna Božja autobiografija, cjelovit put tvog i mog spasenja, sadržan u biblijskim tekstovima. Dobro je za nas da čitajući Bibliju upoznajemo Oca i da znamo što nam to On govori o sebi i o nama samima. U Bibliji je sadržana sva istina o tebi, o meni, o čovjeku, o Bogu i o planu koji on ima s nama. Cijeli put čovjekova spasenja opisan je u toj najprevođenijoj knjizi svih vremena, knjizi koja je ljudsku povijest podijelila na onu prije i poslije Krista.

Ako želiš konačno krenuti u avanturu čitanja Riječi Božje, donesi čvrstu odluku SADA. Odluči da ćeš svaki dan, najmanje 10-15 minuta posvetiti čitanju Svetoga pisma. Kako bi ti svakodnevno „prijateljevanje“ s Biblijom bilo što kvalitetnije, evo nekoliko praktičnih savjeta kako krenuti u tu avanturu.

1. Nabavi Bibliju. Kupi SVOJU Bibliju. Neka ti u knjižari predstave sve vrste Biblija koje imaju u ponudi. Neka ti objasne primarnu namjenu, različite prijevode, dimenzije i sl. Odluči se za onu koja najbolje odgovara tvojim preferencijama.

Pošto ju kupiš, napiši svoje ime na njezinim prvim stranicama. Neka tvoje ime u njoj bude svakodnevni podsjetnik: taj primjerak namijenjen je upravo TEBI i svaki redak zapisan u njoj predstavlja riječ koju Bog upućuje upravo tebi koji nosiš to ime.

2. Nabavi oznake za sve biblijske knjige. Ovdje je riječ o već gotovim raznobojnim oznakama, tj. kraticama koje možeš zalijepiti na početku svake biblijske knjige te si tako olakšati snalaženje po Bibliji. Oznake biblijskih knjiga možeš kupiti u nekoj od vjerskih knjižara, pronaći ih na internetu i isprintati ili pak izraditi svoje.

3. Odredi vrijeme za čitanje. Kako bi stekao svakodnevnu rutinu čitanja Svetoga pisma odredi vrijeme koje ćeš posvetiti čitanju i razmatranju. To može biti rano ujutro prije posla (prije zore), tijekom duže pauze između predavanja na fakultetu, nakon ručka, predvečer… Koje god vrijeme tebi najbolje odgovara ovisno o dnevnim obvezama i staleškim dužnostima. Važno je da to vrijeme bude ODRŽIVO „na duge staze“ i da uglavnom svakoga dana upravo u to vrijeme u ruke možeš uzeti svoju Bibliju i baviti se čitanjem i razmatranjem. Ako pak vidiš kako tijekom dana nećeš moći odvojiti vrijeme za čitanje, pročitaj barem misna čitanja koje nam Crkva nudi za taj dan.

4. Prije čitanja – MOLITVA. Prije nego kreneš čitati Sveto pismo ne zaboravi se pomoliti Duhu Svetomu za mudrost i razumijevanje kod čitanja. Biblija nije mrtvo slovo na papiru, skup pripovijetki ili pjesama koje imaju književnu vrijednost. Biblija je ŽIVA RIJEČ, uvijek svježa, aktualna, nikada ne zastarijeva. Ona je NETKO, a ne nešto. Sam Duh Božji prožima svaku riječ. Zamoli stoga Duha Svetoga da ti otvori oči srca i uši duha. Neka od tebe napravi plodnu zemlju u koju će potom zasijati Riječ kao sjeme koje na kraju daje ploda. Zamoli Blaženu Djevicu Mariju i sve svece za zagovor i vodstvo u čitanju Riječi Božje. Ne upuštaj se u čitanje bez prethodne molitve.

5. A sada najvažnije pitanje: odakle krenuti? Kada bi Sveto pismo bilo pisano u formi romana, odgovor bi na ovo pitanje bio jednostavan: kreni ispočetka. No budući da Biblija nije roman, već skup različitih književnih vrsta pisanih u različitim povijesnim zbiljama, možeš odabrati različite „startne pozicije“. Možda ti je zgodno krenuti s Evanđeljem, možda želiš krenuti od prve knjige, Knjige Postanka pa obuhvatiti cijelo Petoknjižje. Možda te zanimaju veliki, a možda mali proroci. Možda želiš pratiti čitanja prema liturgijskoj godini. Tu su i Psalmi pa Pavlove poslanice pa mudrosne knjige… Za one pak koji vole kronologiju, predlažem krenuti od Knjige Postanka pa se laganim korakom kretati prema Otkrivenju.

Također, za one neodlučne postoje tzv. planovi čitanja Svetoga pisma tijekom jedne godine. To su već gotovi popisi biblijskih knjiga za svakodnevno čitanje i pomažu ti pročitati cijelu Bibliju u samo godinu dana. Tako postoje linearni planovi (nekoliko poglavlja od prve do zadnje knjige) ili usporedni planovi (paralelno se čita nekoliko biblijskih knjiga).

6. Čitaj manje komade teksta. Cilj je čitanja Svetoga pisma upoznavanje Istine koja te u konačnici mijenja, posvećuje te i tvoj život stavlja u kontekst Božje ljubavi. Zato je kod čitanja Biblije važno pravilo „manje je više“. Naglasak je na kvaliteti (kako), ne na kvantiteti (koliko). Čitaj manje komade teksta; uzmi nekoliko redaka (naslova) ili najviše jedno poglavlje. Ne više od toga. Sve više od toga prelazi u puko iščitavanje biblijskih događaja bez da se Duhu ostavlja prostor za djelovanje. Ako te neki redak posebno zaokuplja, radije ostani na njemu i razmatraj ga umjesto da pošto-poto pokušavaš zadovoljiti normu.

7. Vodi dnevnik čitanja. Nabavi neku bilježnicu u koju ćeš zapisivati odjeke koji su ti se javljali tijekom čitanja. Ako te zaintrigirala slika Boga koji se Mojsiju objavljuje u obliku gorućeg grma ili možda slika uskrsloga Isusa koji ulazi k učenicima kroz zatvorena vrata, zapiši to. Zapiši sve što ti ta slika pobuđuje u mašti i u duhu. Ako te neka biblijska priča podsjetila na neku tvoju životnu situaciju, i to zabilježi. Ako se poistovjećuješ s nekim biblijskim likom, i to zapiši. Ako ti je nešto što si pročitao otvorilo oči, dalo spoznaju, zapiši! Kada se nakon nekoga vremena budeš vraćao na sve što si zapisao, iznenadit ćeš se koliko te Gospodin po svojoj Riječi promijenio. Shvatit ćeš zapravo da si cijelo to vrijeme, iako nisi ništa osjećao, bio meka glina u Lončarevim rukama!

8. Ne boj se šarati po svojoj Bibliji. Uzmi bojice, olovke, markere i bez ikakva opterećivanja podcrtavaj i boji biblijske retke koji ti nešto znače. Neka tvoja Biblija „pamti“ tragove tvoga čitanja. Neka tvoja Biblija obiluje vlastitim „fusnotama“.

9. Čitaj tumačenja i upoznaj kontekst biblijskih tekstova. Kontekst je vrlo važan! Stoga je korisno tijekom ili nakon čitanja pročitati tumačenja pojedinih tekstove. Sigurno je kako ćeš tijekom čitanja nailaziti na scene koje će te iznenaditi, šokirati ili pak ostaviti u nedoumici. Stoga je poželjno naknadno potražiti tumačenje. Jeruzalemska Biblija nudi izvrsna tumačenja, a postoje i različite mobilne aplikacije (na engleskom, doduše) koje donose tumačenja. Možda najbolja od tih aplikacija je Catena. Riječ je o aplikaciji koja na jednom mjestu okuplja tumačenja svetopisamskih tekstova iz pera zapadnih i istočnih crkvenih otaca poput sv. Jeronima, sv. Augustina, Izidora Seviljskog i sl. Također pripazi da čitaš ona tumačenja koja nudi katolička tradicija.

10. Moli na temelju biblijskih tekstova. Jedan od izvrsnih načina osobne molitve upravo je molitva koja izvire iz pročitanoga biblijskoga teksta. Ako te neki redak ili biblijska scena osobito dotaknula, iskoristi ju kao nadahnuće za svoju molitvu. Time možeš zaključiti svoju dnevnu rutinu čitanja Svetoga pisma. Moleći na temelju biblijskih tekstova tvoj će cijeli dan biti prožet tom mišlju, tim Duhom. Tako će Riječ u tebi postati živa i djelotvorna, a ne samo pročitana.