Dva slijepca

Kad je Isus odlazio odande, pođu za njim dva slijepca vičući: “Smiluj nam se, Sine Davidov!” A kad uđe u kuću, pristupe mu slijepci. Isus im kaže: “Vjerujete li da mogu to učiniti?” Kažu mu: “Da, Gospodine!” Tada se dotače njihovih očiju govoreći: “Neka vam bude po vašoj vjeri.” I otvoriše im se oči. A Isus im poprijeti: “Pazite da nitko ne dozna!” Ali oni, izišavši, razniješe glas o njemu po svem onom kraju.

Mt 9,27-31

Neposredno nakon ozdravljenja žene koja je bolovala od krvarenja i oživljavanja Jairove kćeri, događa se ono o čemu čitamo u ovom evanđeoskom odlomku. Isus ozdravlja dvojicu slijepaca.

Pođu za njim dva slijepca vičući

Prva stvar koja upada kod ovih slijepaca u oči je činjenica da su znali što žele i da su jasno to izvikivali. Time i nama kršćanima današnjega vremena daju primjer da shvatimo koje je naše poslanje na svijetu te da živimo u skladu s njime.

Na nama je da jasno i neušutkano vičemo istinu o Bogu, o čovjeku i o smislu života. Premda nas sa svih strana pokušavaju ušutkati, mi znamo da nam je Bog otvorio usta da svjedočimo nadu koja je u nama.

Dakako da to nećemo činiti naporno, dosađujući svima ili ugrožavajući bilo koga, ali nećemo niti prestajati svjedočiti za Istinu, Put i Život u ljubavi.

Smiluj nam se

Slijepci su molili Božje smilovanje. Božje milosrđe. I na nama je da bez prestanka molimo da nas Bog obaspe svojom milošću.

Ponajprije milošću ustrajnosti u vjeri. Da možemo, usprkos svim protivljenjima i zabludama, ostati vjerni Kristu i njegovoj Crkvi.

Potom nam valja moliti za milost ispravnoga shvaćanja svijeta u kojemu se nalazimo. Da znamo razlučiti laž od istine, ono što ubija od onoga što izgrađuje život. Valja nam moliti Boga da nam se smiluje i dade nam razboritosti da znamo što je ispravno i što treba slijediti.

Konačno, valja nam se moliti Bogu da nam se smiluje i dade nam snage da uspijemo popraviti ono što je popravljivo.

A kad uđe u kuću

Zanimljiv je ovaj evanđeoski odlomak i po činjenici da se ozdravljenje slijepaca nije dogodilo odmah. Nije se dogodilo na mjestu na kojem su susreli Isusa.

Mi prečesto očekujemo da nam molitva bude uslišana istoga trena. Nemamo vremena ni strpljenja. I zaboravljamo da je prvotna zadaća molitve proslaviti Boga, a da odmah potom slijedi njena odgojiteljska uloga. Molitva nas odgaja. Potiče nas na razumijevanje i prihvaćanje Božje volje. Načina na koji Bog djeluje u svijetu.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Zato je potrebno, poput slijepaca, ići za Isusom. Ponekad taj naš hod u mraku bude kratak, a ponekad traje i godinama. Bitno je ne odustati i slijediti Krista.

Vjerujete li da to mogu učiniti?

Teško je u mraku i sljepoći pronaći vjeru, ali ona nam je nužna kako bismo doživjeli svjetlost. Zato je bitno nikada ne prestati vjerovati u Božju ljubav ma koliko nam u pojedinom trenutku izgledala daleka i nedohvatljiva.

Bog je ljubav. Bog nam može otvoriti oči. Samo je potrebno to vjerovati. I slijediti ga.

Nikola Kuzmičić

Ostale tekstove iz kolumne ovog autora potražite ovdje.