Vrijeme došašća poručuje nam ohrabrujuću vijest…

Foto: L.Ć./Bitno.net

Duboko nas pogađaju pogreške i slabosti ljudi oko nas. Pogotovo ako i mi zbog toga trpimo. Nakon nekoliko pokušaja razgovora, uvjeravanja i drugih mjera skloni smo povjerovati da je netko izgubljen slučaj, da je nepopravljiv. Odustajemo od pokušaja da mu ponovno dadnemo šansu. Zauzimamo prema takvima stavove nepovjerenja, zatvorenosti, opreza.

Slično se katkada događa i s nama samima; često kapituliramo. Mislimo da se nećemo izmijeniti, da smo takvi i da ćemo takvi ostati. Ni sebi ne dajemo šansu novoga života. Čak mislimo da nas i Bog tako gleda kako smo se mi zamislili.

Vrijeme došašća poručuje nam ohrabrujuću vijest. Nižu se godine, uvijek iznova dopiru do nas poruke spasenja. Sa svakim došašćem preko poruka Riječi Božje dopire do nas poziv na obraćenje, na novi život. To znači da nam Bog svake godine iznova daje šansu. Nije odustao od toga da nas sjedini sa sobom, da nam daruje svoj život, da nas spasi. Daje nam šansu novoga života. To je život u svjetlu, život gdje će dobro trijumfirati nad zlom. To je u isto vrijeme i temeljna poruka ovoga predbožićnog vremena. Bog ne misli da mi ne možemo postati drukčiji, bolji. Daje nam i sredstva i načine da dođemo do tog novog, kvalitetnijeg života.

Propovjednik ovog vremena došašća je sveti Ivan Krstitelj. On poziva na obraćenje. Sam živi to iskustvo u pustinji. Nemoguće ga je slijediti, ali ga možemo poslušati.

U svijetu oko nas susrećemo više tipova ljudi. Jedni misle da više nemaju šanse za neki novi početak. Njima Bog upućuje riječ: Bogu je sve moguće. Radost novoga života svima je ponuđena. Moguće je snagom Božje milosti koja nas je pohodila u Isusu izdići se iz grijeha i započeti novi život. Drugi misle da ne trebaju obraćenja. Misle da su dovoljno dobri. I njima Božja riječ poručuje da se ne zavaravaju. Nitko pred Bogom nije do kraja pravedan. Naš život nije dovršen sve do časa kad ćemo prijeći u vječnu stvarnost. U ovom zemaljskom hodu neprestano nam je ići naprijed. Čovjek se usavršava u poslu, u struci, u stjecanju novih spoznaja, u sportu i drugdje. Očito je da se treba usavršavati i kao čovjek, a upravo to je sadržaj ovog neizrecivog poziva na obraćenje. Dobro je ako netko postane vrsni umjetnik, važno je imati učenjaka, stručnjaka na određenim područjima, važno je u svemu rasti. Ali iznad svega važno je imati čovjeka, biti čovjek. Obratiti se znači vratiti se tom temeljnom zadatku: osmisliti sebe kao čovjeka, kao Božje stvorenje.

fra Zvjezdan Linić