Bog te je postavio u svijet. Zato ne smiješ bježati od svijeta. Božja providnost je mudrija od tebe. Mislimo da bismo bili bolji kad bismo promijenili narav. Da, ako bismo mogli promi­jeniti sami sebe! Ja sam zakleti neprijatelj takvih želja koje su nekorisne i opasne. Jer premda je bit tih želja dobra, sama želja nije dobra jer nije u skladu s činjenicama onako kako ih je sazdala sveta Božja volja. Bog nam želi govoriti iz gorućega grma kao nekoć Mojsiju, a mi hoćemo da nam govori u blagom lahoru kao nekoć Iliji. Njegova te dobrota nosi, zato budi odvažan i strpljiv i bit ćeš njegova svojina.

Budi radostan u srcu jer Gospodin te gleda i to gleda u ljubavi, a njegova ljubav je utoliko veća što je veća tvoja patnja. Zato dopusti svom srcu da bude široko usred nevolja, a tvoja hrabrost neka bude velika i jaka, jer pogledaj, tvoj Spasitelj se s neba naginje k tebi. Ti nisi zaručnica slavno Uskrsloga Isusa, nego za­ručnica Raspetoga Isusa. Zato su zaručnički darovi kojima te obdaruje križ, čavli i trnje, a za svadbenu gozbu nudi ti žuč, izop i ocat. Ali nakon toga ti daje dragulje i dijamante i smaragd, miomirisno vino, manu i med.

Ljubi svoj križ, jer pogledaj, on sjaji kao zlato ako ga promatraš očima ljubavi. Dršćući, u duši gledaš kako ljubav tvoga srca krvari pod trnjem i čavlima, no u križu nalaziš i drago kamenje kojim ćeš okititi krunu slave koja ti je pripravljena, kada ćeš u svetoj ljubavi nositi trnovu krunu s Kraljem tvoga srca koji je neizmjerno trpio da bi ušao u svoju slavu.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Sveti Franjo Saleški – Misli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.