William (Bill) Edward Atkinson rođen je 4. siječnja 1946. u američkoj državi Philadelphiji. Odrastao je u pobožnoj i brojnoj katoličkoj obitelji, zajedno s još dva brata i četiri sestre. Bio je odličan učenik i talentiran igrač bejzbola. Godinama je volontirao u domu za djecu s poteškoćama. U svakom slučaju, bio je sin kakva bi poželio svaki roditelj, donosi Aleteia.

Na zadnjoj godini srednje škole izjavio je kako se želi pridružiti augustincima, odnosno Redu svetog Augustina, pa je nakon mature, odnosno 1963. godine, kao postulant ušao u augustinsku formaciju. Mladi novak je sjajno napredovao na putu prema svećeništvu sve dok 22. veljače 1965. nije doživio tešku nesreću.

Bill se toga dana s drugim novacima sanjkao na brdima koja su okruživala njihov kampus. U jednom trenutku je izgubio kontrolu nad sanjkama i zabio se u drvo. Od težine udarca mu je pukla kralježnica. Snažan sportaš je u sekundi ostao paraliziran od vrata prema dolje. Nakon nereće je mogao pokretati samo ramena i ruke.

Ubrzo nakon nesreće prišao mu je odgojitelj novaka i pitao ga želi li dati zavjete, što je inače dopušteno kandidatima koji se nalaze u smrtnoj opasnosti. Bill je prihvatio ponudu. Za nekoliko dana je prestao disati, razvio je upalu pluća i zadobio visoku temperaturu.

Ostali novaci za Billa počeli su moliti devetnicu tadašnjem blaženiku, a današnjem svecu Johnu Neumannu. Njegovo zdravstveno stanje se posljednjeg dana devetnice na čudesan način stabiliziralo. Liječnici su bili šokirani jer nitko nije vjerovao da će se mladić izvući.

U narednih godinu dana Bill je boravio na intenzivnoj rehabilitaciji. U tom periodu je shvatio kako ne želi odustati od redovništva pa je svoje pretpostavljene zamolio da mu omoguće ostanak u augustinskoj formaciji.

Red je uslišio njegovu želju pa su Billa poslali u provincijski dom formacije. Mladić je po drugi put ušao u novicijat 1970. godine, a 20. srpnja iste godine je položio privremene zavjete. Bill je kasnije posvjedočio kako je uspješno završio razdoblje formacije zahvaljujući drugim redovnicima koji su mu neprestano pomagali. Svečane zavjete je položio 20. srpnja 1973. godine.

Njegov sljedeći korak bilo je svećeništvo. Bill je silno želio jednom biti zaređen za svećenika. Tadašnji nadbiskup Philadelphije John Krol, koji je znao za Billa, izjavio je kako mu je bila čast zarediti ga kada bude spreman, odnosno kada završi studij teologije. Kardinal Krol je uz posebno odobrenje pape Pavla VI. u veljači 1974. godine Billa Atkinsona zaredio za svećenika.

Sljedećih 30 godina otac Bill je služio kao profesor teologije i postao voljeni svećenik, učitelj, trener, kapelan, ispovjednik i prijatelj mnogima. Jednom je netko upitao oca Billa: „Kako sve ovo uspijevate?“ Svećenik je odgovorio: „Dan za danom… Uz pomoć vrijednih prijatelja, braće i sestara… Jednostavno posuđujem njihovu snagu.“

Gospodin je svojeg slugu, oca Billa Atkinsa, pozvao k sebi 15. rujna 2006. godine. Nadbiskup Philadelphije Charles Caput prije četiri je godine pokrenuo postupak kanonizacije oca Billa Atkinsona.

Share The Father Bill Atkinson Story Trailer

Ways to Share!

1.) Chat about it, tell…

Objavljuje Augustinian Province of Saint Thomas of VillanovaPetak, 20. srpnja 2018.

Kardinal John Krol i Bill Atkinson prije ređenja 1974. godine

Rašeljka Zemunović | Bitno.net