Abba Mojsije je bio Etiopljanin (crnac) divovske tjelesne građe. Prije obraćenja bio je razbojnik. U monaški ga je život uveo abba Izidor Skitski. Đavao ga je veoma iskušavao dozivajući mu u pamćenje grešan život koji je provodio prije obraćenja, ali je on činio veliku pokoru te nije podlegao strahovitim kušnjama koje su ga opsjedale. Čak je obratio i neke druge razbojnike. Trudio se bdjeti cijele noći. Da bi u tome uspio, obilazio je ćelije ostalih monaha i donosio im vodu iz daleka. Monaški mu život nije bio nimalo lagan. Bio je ponižavan radi boje kože, đavao ga je pogađao raznim zlima. No on je bio ustrajan tako da je dostigao vrhunce svetosti među skitskim monasima. Bio je rukopoložen za svećenika. Prema nekima, umro je mučeničkom smrću 407. godine. Kasijan je o njemu imao tako veliko mišljenje da ga je stavio uz bok velikoga abba Makarija.

Jednom abba Mojsije upade u tešku borbu s bludnošću tako da uopće nije mogao biti u ćeliji te ode i povjeri se abba Izidoru. Starac ga ohrabri da se vrati u svoju ćeliju. No on to odbi rekavši: “Ne mogu, abba.” Tada ga ovaj povede na krov i reče mu: “Pogledaj prema zapadu.” On pogleda i vidje nebrojeno mnoštvo uznemirenih demona ornih za borbu. Reče mu opet abba Izidor: “Pogledaj i prema istoku.” On pogleda i vidje nebrojeno mnoštvo svetih anđela u slavi. Tada abba Izidor reče: “Ovi su poslani u pomoć svetima od Gospodina. A oni na zapadu se bore protiv njih. Više je onih koji su s nama.” Tada abba Mojsije zahvali Bogu, prikupi hrabrost i vrati se u svoju ćeliju.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Život i izreke pustinjskih otaca” monaha Doroteja Toića. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.