Osjećate li se loše? Umorno? Prazno? Možda Bog traži od vas da odete na duhovnu obnovu u tišini. 

Duhovne obnove, posebno one u tišini, dopuštaju nam odvojiti vrijeme za Boga tako da se odvojimo od veoma povezanoga svijeta u kojem živimo. Duhovne obnove mogu trajati jedan dan, ili mjesec dana, i tamo odete biti sami s Bogom. To možete učiniti u centru za duhovne vježbe, u kolibi kod jezera, ili na bilo kojem drugom mjestu gdje ćete moći imati mira i tišine da molite. Vaše vrijeme može se iskoristiti za razmišljanje, molitvu, razmatranje Svetoga pisma, ili da samo budete s Bogom, naročito sjedeći pred Njim u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom – dopuštajući da vaše srce i srce Božje počnu razgovarati. Kada izlijete svoje srce pred Njim, On će izliti svoje Srce u vaše.

Ako nikada prije niste bili na duhovnoj obnovi u tišini, razmislite o tome. Bilo da prolazite kroz život bez većih teškoća, ili prolazite kroz teško razdoblje ili veliku promjenu u svome životu, odlična je ideja dati svojemu duhovnome životu i odnosu s Bogom prostor koji mu treba da naraste i produbi se.

Kako je rekao blaženi Bruno Lanteri: „Nema ničega na ovome svijetu tako vrijednoga kao što je provesti nekoliko dana mirno zaokupljen samo velikim stvarima u životu: Bogom, dušom i vječnošću.”

Ako ste u braku, a ako imate i djecu, možda se pitate kako ćete moći odvojiti vrijeme, pa makar samo par dana iz svojega rasporeda. No čak i ako imate obitelj, reći ću vam sljedeće: dobrobiti duhovne obnove u tišini mnogo su veće od izazova koji će se pojaviti kada vi odete od kuće na nekoliko dana. Uzevši u obzir zahtjeve obiteljskoga života, dobro je da počnete planirati odlazak na duhovnu obnovu tjednima ili čak mjesecima unaprijed, da biste bili sigurni da vaša odsutnost od kuće neće dovesti do velikih remećenja/izazova kod kuće.

I opet, ako se nalazite u zahtjevnom razdoblju života, onda bi odlazak na duhovnu obnovu mogao učiniti veliku razliku. Najveći blagoslov odlaska na duhovnu obnovu bit će kada se vratite s nje bliži Bogu. Vaš novopronađeni duhovni žar definitivno će prijeći u vaš brak, obitelj i svakodnevni život.

Sveta Terezija iz Calcutte jednom je rekla: „Moramo pronaći Boga, a Bog se ne može naći u buci i nemiru. Bog je prijatelj tišine. Pogledajte kako priroda – drveće i cvijeće i trava – rastu u tišini. Pogledajte zvijezde, Mjesec i Sunce, kako se kreću u tišini. Što više primimo u tihoj molitvi, više ćemo moći dati u svome aktivnome životu.”

A ako vas riječi tih velikih svetaca nisu uvjerile, ima još pet razloga zašto je duhovna obnova možda upravo ono što vam sada u životu treba.

Pet stvari koje ćete naučiti na duhovnoj obnovi u tišini

  1. Napunit ćete svoje duhovne baterije. Nitko ne planira gurnuti Boga u stranu, ali u ludilu života se to nekada dogodi. Mi znamo da trebamo Boga, i znamo da želimo Boga, no nekada se zapletemo u zahtjeve života da se dogodi suprotno od toga što želimo. Provođenje nekoliko dana na duhovnoj obnovi u tišini pomoći će vam bolje sagledati važne stvari u životu. Što je najznačajnije, daleko od buke i prezaposlenosti života, to će vam omogućiti da prepoznate ruku Božju u svojemu životu. On voli da odete na takvo mjesto, jača vas i daje vam nadu ako se borite.
  2. Zadobit ćete jasnoću. Ako se trenutno borite s velikim pitanjima ili problemima u svojemu životu, duhovna obnova u tišini raščistit će vam um od stvari koje „zamućuju vode”. Prorok Izaija je rekao: „I uši će tvoje čuti riječ gdje iza tebe govori: ‘To je put, njime idite’, bilo da vam je krenuti nadesno ili nalijevo.” (Iz 30,21) U tišini duhovne obnove, možete najplodnije tražiti volju i glas Božji, dok sjedite s Njime u Njegovome svjetlu i miru.
  3. Uvest ćete dobre duhovne navike. Najbolje je otići na duhovnu obnovu u centar za duhovne vježbe, mjesto namijenjeno za takve stvari. Takvi centri obično imaju svećenike i školovane laike, i oni su dostupni da vas za vrijeme duhovnih vježbi vode kao duhovni voditelji. A ako vam to iskustvo pomogne, razmislite da nađete duhovnika i nakon duhovne obnove – nekoga s duhovnom zrelošću i mudrošću, s kime možete redovito razgovarati, i da tako vatra vašega duhovnoga života gori mnogo vremena nakon duhovne obnove. Na duhovnoj obnovi vjerojatno ćete često ići na svetu misu, mnogo moliti i svakodnevno čitati Sveto pismo, i barem ćete jednom otići na svetu ispovijed. Podsjećanje samih sebe na radosti i dobrobiti primanja sakramenata i poticanja duhovne discipline ohrabrit će vas da nastavite s praksama koje ste započeli na duhovnoj obnovi.
  4. Očistit ćete se od nečega što ne pripada vama. Nekada ljudi odu na duhovne obnove sa specifičnim ciljem na umu – nutarnje iscjeljenje, savladavanje neke grešne navike, straha ili nesigurnosti itd. Duhovna obnova u tišini omogućit će vam da Bog uđe u svaku ranu kojoj treba Njegov dodir koji iscjeljuje. Često vas Bog iznenadi i otkrije još više područja vašega života kojih se trebate riješiti kako biste rasli u kreposti i prijateljstvu s Njim. Zato odbacite to breme koje nosite, i dopustite svojemu Nebeskome Ocu da vas drži, nosi, iscijeli i ljubi vas.
  5. Odmorit ćete se. „Dođite svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti.” (Mt 11,28) Te Isusove riječi mogu se doslovno primijeniti na duhovnoj obnovi u tišini. Duhovna obnova u tišini omogućit će vam da se naspavate (što vam odavno treba), uz jako mnogo duhovnoga i emocionalnoga odmora. Uđite na duhovnu obnovu u tišini umorni, uma zamagljena od ludosti života, a iziđite osvježeni i obnovljeni, živi u Duhu i ljubavi Božjoj.

Brenton Cordeiro | Catholic-Link

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net