Jedan od najomiljenijih hrvatskih svećenika 20. stoljeća, časni sluga Božji fra Ante Antić, bio je poznat po svojim duhovnim savjetima kojima je vjernicima davao smjernice za rast u duhovnom životu. Donosimo neke od njegovih najpoznatijih misli:

1. ”Kome si predao svoj život? Koji je njegov smisao? Zašto živiš? Čemu se nadaš? Kome te vodi ovo stanje? Je li Gospodin s tobom zadovoljan? U čemu je sva važnost tvoga života? Evo ti pitanja s kojima se imaš pozabaviti u ovim svetim danima i ući u sebe i promatrati sve svoje vladanje i život. Nije korist odgađati za poslije ili se nečemu nadati. Pusti ti te suvišne brige i smetnje te se više posveti svojoj duši koja ti je prva i najbliža.” 

2. ”Pustite zabrinutost i tjeskobnu brigu za mnoge stvari i poslove Ocu Nebeskome koji sve radi iz ljubavi za naše veće dobro. Ljubite ga i u mraku, u tami vaše unutrašnjosti, u nesigurnosti vaših pogleda i misli, u nestalnosti vaših koraka i u slabosti vaše volje. On je s vama, On je u vama. On je nad vama, On je uz vas. On je pred vama i za vama; zato uvijek ostanite i počivajte u Njemu.”

3. ”Ne uznemirujte se ako odmah ne možete provesti odluke koje ste donijeli. Zna dragi Bog što nam najviše treba pa nas vježba u nepouzdanju u sebe, u poniznosti i potrebi da se molimo. Ne smijete pasti u malodušnost, nepouzdanje, duhovnu potištenost. Ako nemate one gorljivosti, onog elana koji biste željeli, htjeli, ponizite se i priznajte da ste ništa, da ne možete ništa, da ništa ne zaslužujete i da ste dostojni kazne. Poslije takve poniznosti, bacite se u naručje Božje i prikažite ljubav Božanskog Srca mjesto sebe.”

4. “Gdje god radite i s kim god radite, nosite svugdje Isusa, mir i dobro. Došao križ s koje god mu strane drago, primite ga kao Isus svoj križ i ponesite ga s njim svaki dan, odričući se same sebe!”

5. ”Šutjeti:

– o sebi, to je poniznost;

– o tuđim greškama, to je ljubav;

– od beskorisnih riječi, to je pokora;

– u zgodno vrijeme i na zgodnom mjestu, to je razboritost;

– u križevima, to je heroizam.”

fra Ante Antić | Bitno.net

*Više o časnom sluzi Božjem fra Anti Antiću možete pročitati ovdje, gdje možete izmoliti i molitvu za njegovo proglašenje blaženim.