“Kaza im i prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati: ‘U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario. U tom gradu bijaše i neka udovica. Dolazila k njemu i molila: ‘Obrani me od mog tužitelja!’ No on ne htjede zadugo. Napokon reče u sebi: ‘Iako se Boga ne bojim nit za ljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.’ Nato reče Gospodin: ‘Čujte
što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“

Teško je biti ustrajan, a lako se razočarati. Molitva je prokušanost naše volje. Po ustrajnoj molitvi u stanju smo sve u svom životu promijeniti: “Uvijek trebamo moliti i nikada ne klonuti.” Isus se, prema mom osobnom sudu, u namjeri otkriti neobičnu moć koju ima ustrajna molitva, poslužio sjajnom usporedbom o sucu, neobično tvrdokornom i bezosjećajnom čovjeku, tvrdoglavom, čak i nepravednom, koji nije računao ni na koga.

Istini za volju, povremeno smo u napasti Boga gledati upravo na taj način – kao na nekoga tko je gluh i tvrdokoran na naše molitve – na nekoga kome nije stalo do nas. Ova usporedba ipak malo odudara jer se sudac iz prispodobe “čak ni Boga nije bojao”.

Kada je moguće optužiti Boga da ga ne zanimaju naše boli? To se događa kada smo snažnije usredotočeni na svoju bol, a manje na Isusa. Sve dok je Šimun Cirenac bio zaokupljen sobom, mislima kako mu je teško i kako ga drugi gledaju i što li o njemu misle, dotle nije primjećivao da ide uz samog Božjeg Sina! Tako je i s nama. Tužimo se na teškoće sve dok ne primijetimo da je uz nas Isus. Kada ga počnemo doživljavati i usmjeravati svoju pozornost na Njega, bol kao da nas ne dotiče i malo nam je važno tko nas gleda i što o nama misli.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Zvijer i prorok” u izdanju Figulusa. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.