Marijina vjera razvezuje čvor grijeha (usp. Lumen gentium, 56). Što to znači? Koncilski oci [na Drugome vatikanskom] preuzeli su izraz svetoga Ireneja koji kaže: „Čvor Evine neposlušnosti bio je razriješen Marijinom poslušnošću; što je djevica Eva svezala nevjerom, to je djevica Marija razriješila vjerom” (Adversus haereses III, 22,4).

Evo, „čvor” neposlušnosti, „čvor” nevjere. Kada neko dijete na sluša majku ili oca, mogli bismo reći da si pravi mali „čvor”. To biva ako dijete tako postupa svjesno onoga što radi, posebno ako se služi laži; u tome trenutku nema povjerenja u majku i oca. Znate kako se to često događa! Odnos s roditeljima beba očistiti od toga nedostatka i, zapravo, traži se isprika da bi se ponovno uspostavili sklad i povjerenje.

*Pročitajte više: Devetnica Gospi koja razvezuje čvorove

Nešto slično biva i u našemu odnosu s Bogom. Kada ga ne slušamo, ne slijedimo njegovu volju, činimo nešto konkretno čime pokazujemo manjak povjerenja u njega – a to je grijeh – u našoj se nutrini stvara kao neki čvor. Ti nam čvorovi oduzimaju mir i vedrinu. Opasni su jer od više se čvorova može stvoriti zamršeno klupko koje je sve bolnije i sve teže razmrsiti.

Međutim, znamo da Božjemu milosrđu ništa nije nemoguće! Njegovom se milošću raspetljavaju i najzamršeniji čvorovi. A Marija koja je svojim „da” otvorila vrata Bogu da razveže čvor staroga neposluha majka je koja nas strpljivo i nježno vodi Bogu da svojim očinskim milosrđem razveže čvorove naše duše. Svatko od nas ima ih i možemo se u srcu pitati: koji su to čvorovi u mojemu životu? „Oče, moje se ne može razvezati!” No to je pogrešno! Svi čvorovi srca, svi čvorovi savjesti mogu se razvezati. Molim li Mariju da mi pomogne uzdati se u Božje milosrđe, da ih razvežem, da se promijenim? Ona, žena vjere, zacijelo će nam reći: „Naprijed, pođi Gospodinu: on te razumije.” I ona, Majka, Majka, vodi nas za ruku u zagrljaj Ocu, milosrdnomu Ocu.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Zdravo Marijo”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.