Tema jučerašnje opće audijencije pape Franje bila je usmena molitva. Naglasivši važnost ovog načina ophođenja s Bogom za naš duhovni rast Sveti Otac je posebno spomenuo jedan oblik usmene molitve koji se zove “strelovita molitva”.

Franjo je to učinio kroz priču o ruskom hodočasniku koji je ponavljanjem jedne jednostavne rečenice došao do osjećaja prisutnosti Kraljevstva Božjeg na zemlji.

“Svi možemo učiti od postojanosti onog ruskog hodočasnika o kojem govori glasovito djelo duhovnosti koji je ovladao umijećem molitve ponavljajući nebrojeno puta isti zaziv: „Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grešniku (usp. KKC 2661; 2667).”, rekao je Franjo te dodao:

“Samo to je ponavljao. Ako se milost izlila u njegov život, ako je molitva jednoga dana postala tako žarka da je osjetio prisutnost Kraljevstva ovdje na zemlji u našoj sredini, ako mu se pogled preobrazio dotle da je postao kao djetetov, to može zahvaliti tome što je ustrajao u molitvi jedne jednostavne kršćanske strelovite molitve. Na kraju, ona će postati jedno s njegovim dahom. Lijepa je ta priča o ruskom hodočasniku: to je štivo svima pristupačno. Savjetujem vam da pročitate tu knjigu: pomoći će vam shvatiti što je usmena molitva.”

Štivo koje je papa Franjo spomenuo i preporučio na hrvatskom je jeziku prevedeno kao “Ispovijesti ruskog hodočasnika svojem duhovnom ocu”. Knjiga je objavljena u izdanju Kršćanske sadašnjosti, a možete ju pogledati ovdje.