Oholost nalazi užitak u moći. Nema boljega načina da se čovjek osjeća moćnim nego kada se s drugima može poigravati kao s olovnim vojnicima. Što čini zgodnu djevojku koja skuplja obožavatelje da posvuda širi bijedu svojim ponašanjem? Sigurno ne zbog svojega spolnog nagona (takve su najčešće u ljubavi hladne), već zbog oholosti. Što nekoga političara ili čitav narod tjera da traži sve više i više? Opet oholost. Ona je po svojoj prirodi natjecateljska, zato se ohol čovjek ne zadovoljava onim što ima, već uvijek traži više. Ako sam ohol i ako u cijelome svijetu postoji samo jedan čovjek koji je moćniji, bogatiji i pametniji od mene, on će biti moj protivnik i neprijatelj.

Kršćani imaju pravo: oholost je glavni uzrok bijede svakoga naroda i svake obitelji, otkada je svijeta. Drugi poroci mogu ponekad ljude zbližiti. Čovjek se može sprijateljiti i dobro se družiti u društvu pijanaca i bludnika. Ali oholost uvijek znači neprijateljstvo – ona jest neprijateljstvo. To je neprijateljstvo ne samo među ljudima nego i između čovjeka i Boga.

Bog je u svemu neizmjerno veći od nas. Sve dok ga tako ne shvatite i dok ne shvatite da ste u usporedbi s njim beznačajni, nećete ga uopće poznavati. Sve dok ste oholi, nećete moći upoznati Boga. Ohol čovjek uvijek podcjenjuje drugoga, na njega gleda s visine pa je jasno da ne može vidjeti nešto što je iznad njega.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Elementarno kršćanstvo”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.